Hlavní obsah

Ruská fotbalová liga zvýšila navzdory sankcím limit zahraničních hráčů

Ruské fotbalové kluby budou moct od příští sezony zapsat na ligovou soupisku až 13 zahraničních hráčů. Dosud bylo povoleno pouze osm cizinců. V platnosti zůstává limit osmi cizinců v utkání, každý tým tak musí mít na hřišti minimálně tři domácí fotbalisty.

Foto: Sport.cz

Ilutrační foto.

Článek

Vedení soutěže zavedlo nové pravidlo v době, kdy někteří zahraniční hráči naopak kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině a s tím souvisejícím sankcím ruskou ligu opouštějí. FIFA po vypuknutí konfliktu v únoru zavedla i dočasné přestupové okno, během kterého mohou hráči i trenéři přerušit v Rusku své smlouvy a odejít do jiné ligy.

Ruské kluby byly v rámci sankcí vyloučeny z evropských pohárů a nesmějí startovat ani v příštím ročníku soutěží UEFA. Mužská reprezentace přišla o možnost probojovat se z baráže na mistrovství světa v Kataru, ženy budou chybět na červencovém mistrovství Evropy v Anglii.

Vedle vyloučení z evropských pohárů mají sankce i další dopady na samotné kluby. Spartak Moskva v pondělí kvůli finančním problémům rozpustil rezervní tým a po 17 letech s ním ukončila smlouvu společnost Nike. Spartaku patří reprezentační záložník Alex Král, jenž tuto sezon hostoval v londýnském West Hamu. V Lokomotivu Moskva hraje útočník Jan Kuchta.

Reklama

Související témata: