Hlavní obsah

Složitá operace dokončena. Brazilci ze Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev byli evakuováni

Čtrnáct brazilských fotbalistů z Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev opustilo Ukrajinu čelící vojenskému útoku sousedního Ruska. Hráči se svými rodinami se po mnohahodinové cestě bezpečně dostali přes hranice do Rumunska. Nyní už jsou doma v Brazílii.

Foto: SK Slavia Praha/Martin Malý

Stadión Dynama Kyjev, ilustrační foto.

Článek

"Evakuaci hráčů bylo možná uskutečnit díky osobní pomoci předsedy UEFA Alexandra Čeferina, předsedy Ukrajinské fotbalové asociace Andrije Pavelka a předsedy Moldavské fotbalové asociace Leonida Olejničenka. Děkujeme všem zúčastněným za pomoc," uvedl na svém webu doněcký klub, který před několika dny opustil také italský trenér Roberto De Zerbi.

Z Ukrajiny, jejíž liga je kvůli ruské invazi přerušena na neurčito, společně odcestovalo 12 brazilských hráčů Šachtaru a dva jejich krajané z Dynama. Fotbalisté s rodinnými příslušníky ve zhruba padesátičlenné skupině opustili bunkr pod luxusním hotelem v Kyjevě a absolvovali šestnáctihodinovou cestu vlakem do města Černivci. Odtud se jedna skupina autobusy vydala do Moldavska a druhá do Bukurešti. Z rumunské metropole poté hráči odletěli do Brazílie.

"Díkybohu jsme v pořádku se svými rodinami. Až všechno skončí, vyřešíme svou (fotbalovou) situaci. Ta teď ale není důležitá, protože čelíme válce, které jsme byli svědky," napsal útočník Šachtaru David Neres na Instagramu.

Jeho ofenzivní spoluhráč Júnior Moraes, jenž pochází z Brazílie, ale od března 2019 reprezentuje Ukrajinu, po útěku podpořil válkou sužovanou zemi částkou 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun).

Reklama