Hlavní obsah

Stovkař Pekhart: Jsem na sebe hrdý, že jsem tohle dokázal! Ale snad ještě nějaké góly dám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří čekají na stý ligový gól týdny, měsíce. Někdejší plzeňská ikona Stanislav Štrunc dokonce přes rok. Fotbalový útočník Tomáš Pekhart trefil stovku v nejbližším možném zápase. Nedělní brankou do sítě Mielce vstoupil do Klubu ligových kanonýrů. „Bylo to rychlé, jsem rád," těší 33letého střelce, který se v zimě vrátil z tureckého Gaziantepu do Legie Varšava.

Foto: legia.com

Jasné gesto kanonýra Tomáše Pekharta po gólové trefě.

Článek
Fotogalerie

Jak vám je ve vybrané společnosti československých a českých kanonýrů?

Pochopitelně krásně. Začal jsem se o to zajímat ve chvíli, kdy mi zbývalo do stovky deset gólů. Zjišťoval jsem si informace o Klubu kanonýrů i o hráčích, kteří v něm jsou. Jde o opravdu vybranou společnost. Jsem na sebe hrdý, že jsem stovku dal. Snad ale ještě nějaké góly přidám.

Co vám proběhlo hlavou po stém gólu?

Začnu jinak. Některé zdroje totiž tvrdily, že mám o jeden gól víc, než se oficiálně uvádělo. Kontaktoval jsem tedy před nedělním zápasem přímo zástupce Klubu ligových kanonýrů. Chtěl jsem v tom mít jasno, aby nebyl trapas. Ujistili mě, že mám devětadevadesát branek. Na utkání jsem si tedy připravil triko s číslem sto pod dres. Když jsem vstřelil gól, měl jsem obrovskou radost, hned jsem stovku ukázal. Měl jsem tedy před zápasem trochu obavy, abych tím trikem něco nezakřikl a na stou branku nečekal dlouho. Ale vyšlo to hned na první pokus.

Triko se stovkou jste tedy měl poprvé?

Ano, až teď v neděli. Poprosil jsem před rozcvičkou kustoda o fixu. Vtipkoval, že mám jen jedno triko do konce sezony, že na něj nesmím kreslit.

Kde střílel góly
Polsko 39
Česko 24
Německo 14
Řecko 12
Izrael 10
Turecko 1

Když jste se blížil ke stovce, zamýšlel jste, že byste měl rád na utkání, ve kterém ji dosáhnete, rodinu. Povedlo se?

Tohle je bohužel jediný černý puntík. Rodina za mnou přijede ve čtvrtek.

Měl jste počkat o týden déle.

(smích) To je fakt. Mrzí mě, že u toho manželka a dcery nemohly být. Teď už budou na každém zápase.

Jaký ohlas vzbudila vaše stovka v Polsku?

Všichni kluci v kabině mi gratulovali. Asi se o tom psalo i v médiích, Legia se v Polsku hodně probírá. Volali mi také v pondělí z Gólu, který Klub ligových kanonýrů založil. Bylo to od nich moc hezký. Ptali se také, jak mi předají cenu. Prý by bylo ideální, kdybych přijel na reprezentační sraz.

Kouč Jaroslav Šihavý by vás ale musel povolat dodatečně, v původní nominaci na duely s Polskem a Moldavskem nefigurujete.

Uvidíme. Se zástupci Klubu jsem každopádně domluvený, že za mnou vyšlou do Varšavy případně delegaci.

Kromě sté branky vám musí dělat radost i Legia. Po uplynulé krizové sezoně, ve které byla jednu dobu namočena v boji o záchranu, zase šlape. Jste druzí za Rakówem.

Jsem moc rád, že jsem zase zpátky v Legii. Je mi tady stejně dobře jako předtím. Užívám si každý trénink i zápas. Jak jsem celkově v pohodě, odráží se všechno pozitivně na hřišti. Fotbal si užívám. Po zkušenostech z Turecka jsem přehodnotil pohled na některé věci. Vážím si ještě víc, že můžu být v Legii. Je skvělé, že se týmu daří. Raków je bohužel odskočený.

Na Raków ztrácíte devět bodů. Myslíte ještě na titul?

V Polsku se probírá, co by se dělo, kdybych byl v Legii od začátku sezony.(směje se) Do konce sezony je ještě dost zápasů, v dalším domácím přivítáme právě Raków. Pokud bychom zvítězili, mohlo by to s ním zamávat. Ale náskok má velký, je suverénní. Pro nás je priorita Polský pohár.

Máte solidní šanci, v semifinále narazíte na třetiligový KKS Kalisz.

Pozor, soupeř vyřadil tři ligová mužstva. Finále je určitě lákavé. Hraje na Národním stadionu, přijde šedesát tisíc diváků. S největší pravděpodobností bychom stáli proti Rakówu. Takhle trofej mi v Polsku chybí, mám obrovskou motivaci.

Reklama