Hlavní obsah

Trápení, problémy a teď další zahraniční štace. Talent z Edenu opustil slavný velkoklub

Na první zahraniční zastávce se příliš dlouho nezdržel, nevyšlo mu tam prakticky nic, už je ale na další. Český fotbalista Denis Alijagič, který v mládežnické kategoriích prošel Spartou i Slavií, ze slavného Olympiakosu v závěru přestupního termínu zamířil do Mariboru. Zatím na půl roku.

Foto: www.nkmaribor.com

Denis Alijagič pózuje s dresem NK Maribor.

Článek

Byl a stále je brán jako velký talent. Potomek české matky a bosenského otce se ještě coby dorostenec rozhodl pro českou reprezentaci. Prošel mládežnickými národními týmy a vypadalo to, že má našlápnuto k dobrým časům ve Slavii. Loni v létě ovšem nečekaně nabral směr Řecko.

V Olympiakosu se neprosadil, působil jen v rezervním týmu sedmačtyřicetinásobného řeckého mistra, teď to devatenáctiletý útočník zkusí na nové adrese, která pro něj rozhodně není neznámá.

"Jsem moc rád, že se nám podařilo najít řešení a domluvit se na příchodu do klubu, který znám od dětství. Sledoval jsem přenos zápasu Maribor - Viktoria Plzeň, líbila se mi atmosféra na stadionu, fanoušci a také speciální barva dresu," uvedl pro webové stránky NK Maribor.

Možnost stěhování do Slovinska okamžitě a rád přijal. „Na začátku sezony jsem tři měsíce trénoval s prvním týmem Olympiakosu a sbíral cenné zkušenosti po boku spoluhráčů jako James Rodriguez, Marcelo či Valbuena," líčil. S výměnou kouče však nastaly nové časy. Musel do rezervy. „Kvůli organizačním záležitostem se však zpozdil start druhé ligy," připomněl další těžkosti v Řecku, "O to více mám motivaci odstartovat nový příběh," dodal.

Vedení Mariboru zaujaly jeho ofenzivní schopnosti i přesto, že je v posledních měsících nemohl ukázat. „Víme, jak náročné jsou pro mladé kluky první krůčky ve velkých klubech. Nám se tak naskytla příležitost, kterou jsme chtěli využít. Denis je nadějný hráč, mladý reprezentant, marketingově zajímavý," poznamenal sportovní ředitel NK Maribor Marko Šuler s tím, že není vyloučeno pokračovaní spolupráce i po nadcházejícím půl roku.

V české lize si v minulosti připsal pět startů během hostování v Liberci, za Slavii v nejvyšší soutěži nenastoupil. Už během podzimu 2021 byl z Edenu zapůjčen i do druholigové Vlašimi a zazářil coby autor 11 branek.

Při loňské výhře 7:0 nad Andorrou v zápase evropské kvalifikace debutoval za národní tým do 21 let.

NK Maribor je úřadujícím slovinským šampionem, celkem má 16 domácích titulů. V téhle sezoně je zatím třetí s velkou ztrátou za Lublaní a těsně za druhým týmem Celje.

Reklama