Hlavní obsah

Trenér Beránek povede maďarský Debrecín

DEBRECÍN

Bývalý reprezentační asistent Miroslav Beránek se stal trenérem fotbalistů Debrecínu. S maďarským šampiónem podepsal smlouvu do prosince příštího roku. Klub to v sobotu oznámil na své internetové stránce.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Miroslav Beránek (vlevo) s trenérem Brücknerem na tréninku reprezentace ve Westerburgu.

Článek

Beránek vystřídá ve funkci Attilu Supku, jenž rezignoval po vyřazení ve druhém předkole Ligy mistrů s Rabotnički Skopje. S makedonským týmem Debrecín vypadl po domácí remíze 1:1 a debaklu 1:4 na soupeřově hřišti.

Do Supky se po nezdaru pustil spolumajitel klubu Gábor Szima a výsledkem byl odchod trenéra, jenž s týmem získal loni a letos ligový titul. V Debrecínu působil od předloňského listopadu.

První zahraniční angažmá

Pro Beránka, jenž po neúspěchu na mistrovství světa opustil realizační tým kouče Karla Brücknera, bude angažmá v Debrecínu první zahraniční zkušeností v nejvyšší soutěži. Své nové funkce by se měl ujmout ve středu, na čtvrtek je naplánována tisková konference, na níž bude oficiálně představen.

"Při volbě nového trenéra jsme se snažili být velmi obezřetní. Snažili jsme se přivést někoho, kdo mužstvu opravdu pomůže. Neřídili jsme se jen tím, aby byl trenér z ciziny," uvedl na debrecínském serveru šéf klubu Szima.

Jazykovou bariéru pomůže Beránkovi překonat bývalý československý reprezentant a účastník mistrovství světa v Itálii 1990 Peter Fieber, který umí maďarsky a klub ho také nově angažoval. Stejně jako Beránek má rovněž licenci UEFA, v minulosti působil jako trenér Senice a Dunajské Stredy. U mužstva zůstanou dosavadní asistenti András Herczeg a József Mezö.

Osm let s reprezentací

Szima popřel spekulace srbského tisku, že v hledáčku Debrecínu byli i tamní trenéři Slobodan Kustudič a Vladimir Petrovič. "Ze zahraničních trenérů jsme byli v kontaktu jen s trenérem Beránkem," uvedl. V Maďarsku prý byli adepty na uvolněný post internacionál Lazár Szentes a kouč jednadvacítky Antal Róth, přednost nakonec dostal Beránek.

Devětačtyřicetiletý trenér strávil posledních osm let v reprezentačních službách, jeho největším úspěchem byl triumf s jednadvacítkou na mistrovství Evropy v roce 2002. O dva roky dříve se podílel na stříbru stejně starého výběru.

Do roku 2003 pracoval souběžně jako trenér pražské Slavie, v lize vedl také Blšany. Před mistrovstvím světa v Německu dostal Beránek nabídku vést rakouský Pasching, ale odmítl ji, protože se chtěl naplno věnovat přípravě národního týmu na dlouho očekávaný turnaj.

Reklama

Související témata: