Hlavní obsah

Tvrdý trest za aféru! Nejlepší fotbalový klub v zemi přichází o Ligu mistrů

Všechno je úplně jinak. Výsledek předešlého ročníku nejvyšší fotbalové soutěže v Bělorusku se rázně změnil po vyšetření korupčního skandálu. Vítězem a účastníkem Ligy mistrů není Soligorsk, jak ukazovala prvoligové tabulka loni na podzim na konci sezony. Potrestán a sesazen byl i druhý celek původního pořadí Energetik-BDU.

Foto: Profimedia.cz

Tým Soligorsku před loňským zápasem Konferenční ligy s Kluží.

Článek

Příslušná vyšetřovací komise v Bělorusku našla důkazy o korupci spáchané nejúspěšnějšími kluby v zemi.

V listopadu 2022 slavil Soligorsk třetí tirumf v běloruské lize v řadě, což mu mělo dát právo bojovat v předkolech Ligy mistrů. K tomu ale nakonec po aféře zmiňované běloruskými zdroji nedojde.

Příslušné orgány dokázaly, že šéfové Soligorsku nejen kupovali zápasy vlastního týmu, ale také finančně stimulovali soupeře v dalších zápasech.

Kvalifikaci Ligy mistrů si zahraje až třetí v ligovém pořadí BATE Borisov, který však nebude oficiálně uznán jako šampion země.

Druhé místo v loňské sezóně obsadil tým Energetik-BDU, ale vyšetřování ukázalo, že ani zápasy tohoto týmu nebyly „čisté", jak uvádějí polská média. Bude proto chybět v Konferenční lize.

Součástí trestu jsou i bodové odečty. Soligorsk má pro rok 2023 minus 30 bodů a v příštím roce minus 20. Energetik-BDU minus 20 bodů v sezóně 2023 a 10 bodů v roce 2024. V Bělorusku se liga hraje termínově jaro-podzim

Trest dostala i Belšina, která nebyla na pohárových příčkách. V příštích dvou sezónách obdrží minus 10 a minus pět bodů. Všechny tři kluby navíc musí počítat s pokutami.

Reklama