Hlavní obsah

VIDEO: Černá perla Mosambiku navždy odešla. Portugalci se loučili s legendou Eusébiem

Aktualizováno

Po celém Portugalsku se v neděli odpoledne na chvíli zastavil čas. Velká část fotbalových fanoušků se přišla rozloučit s legendárním Eusébiem da Silvou Ferreirou, který zemřel ve svých 71 letech na infarkt. Portugalská vláda vyhlásila tři dny národního smutku a mnoho příznivců vzdávalo hold tím, že navštívilo jeho sochu u Estádio da Luz, domovského stánku Benfiky Lisabon.

Fanoušci se loučí s Eusébiem.Video: Reuters

 
Článek

Eusébio, který si vysloužil přezdívky Černá perla Mosambiku, Černý panter či Evropský Pelé, byl jedním z nejlepších fotbalistů planety. V 60. letech minulého století zářil v dresu lisabonské Benfiky. Na MS v roce 1966 pomohl portugalskému výběru k bronzovým medailím devíti brankami a stal se nejlepším střelcem šampionátu.

Právě v dresu Benfiky strávil Eusébio nejlepší léta kariéry. Lisabonskému týmu pomohl k jedenácti mistrovským titulům, pěti výhrám v poháru a také triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1962. V tomto klubu nastřílel neuvěřitelných 638 gólů v 614 zápasech. Jeho úmrtí zasáhlo celé Portugalsko, včetně současného kanonýra Cristiana Ronalda nebo kouče Josého Mourinha.

S charismatickým útočníkem se k soše na Estádio da Luz přišly rozloučit stovky lidí a příznivců. „Je to obrovská ztráta pro náš klub, i pro celou zemi," řekla fanynka Benfiky Teresa Vitalová. Fanoušci vzdali hold tím, že přinesly květiny nebo klubové šály. „Benfica je také rodina. Není to jen sport, jsme zde proto, abychom vzdali hold velkému člověku," dodal další z příznivců Benfiky.

Nechyběli ani hráči Benfiky

V pondělí se s Eusébiem rozloučilo deset tisíc fanoušků. Nechyběl ani kompletní tým lisabonského celku, jenž spolu s příznivci vyprovodil rakev k cestě na odpolední pohřeb zpěvem národní hymny, potleskem a slzami.

Dvojnásobného vítěze Zlatého míče přivezla na stadión ulicemi Lisabonu, kde vlály vlajky na půl žerdi, černá limuzína. Rakev zahalená do červené vlajky Benficy, ve které Eusébio strávil patnáct let, byla poté položena na zlaté pódium ve středovém kruhu. Nad ním se tyčil symbol klubu - bílý orel s roztaženými křídly.

Vůz s rakví následně objel stadión a zamířil do Lumiaru, kde se v pondělí odpoledne uskuteční pohřeb a mše. Eusébia provázel potlesk fanoušků a zpěv hymny. Někteří příznivci dokonce odpálili červené dýmovnice, jiní zase přinesli vlajky a transparenty. Na jednom z nich stálo: "Nepřišli jsme se rozloučit. Přišli jsme poděkovat."

Reklama

Související témata: