Hlavní obsah

Výhru slaví jen Slavia! Zlín má bod, Plzni odplata hrubě nevyšla

Praha
Aktualizováno

Boje v základních skupinách Evropské ligy začaly a české týmy si v úvodním kole připsaly výhru, remízu i porážku. Nejlépe si vedla mistrovská Slavia, která zásluhou hlavičky navrátilce Tomáše Necida zvítězila nad Maccabi Tel Aviv 1:0, Zlín v olomouckém azylu remizoval 0:0 s moldavským Šeriffem Tiraspol. Jen Plzeň cestuje z Rumunska s prázdnou. S tamním FCSB prohrála jasně 0:3.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Constantin Budescu střílí z penalty úvodní gól domácích, plzeňský brankář Aleš Hruška je na kolenou.

Článek
Fotogalerie

Slavisté se po osmi letech vrátili do hlavní fáze některého z pohárů. A výsledkově uspěli. V Edenu porazili izraelské Maccabi Tel Aviv 1:0. Jedinou branku vstřelil ve 12. minutě Tomáš Necid. Útočník sešívaných měl ještě do poločasu jednu velkou šanci, kterou ale nevyužil. Čtvrt hodiny před koncem dostal podruhé míč do sítě, ale trefa pro ofsajd neplatila, a tak slávisté zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem.

Zlín svou premiéru v Evropské lize absolvoval v olomouckém azylu, jelikož stadión Ševců nevyhovuje předpisům UEFA. Moravané ubojovali proti moldavskému Šeriffu Tiraspol bezbrankovou remízu a děkovat mohou zejména brankáři Stanislavu Dostálovi.

Šestadvacetiletý gólman se předvedl zejména u šancí Jaira a Moguša a výraznou měrou pomohl k historickému bodu. Svěřenci Bohumila Páníka mohli dokonce zvítězil, ale v nastaveném čase druhého poločasu Diop střílel v záklonu příliš slabě.

První rána? Vymyšlená penalta

Plzeňští svěřenci Pavla Vrby měli bývalé Steaue co vracet, protože s ní vypadli ve třetím předkole Ligy mistrů. Na stadiónu FCSB měli i první velkou šanci, ale Petržela napálil míč jen do břevna a přišel trest. Unikající Constantin Budescu spadl po zákroku Tomáše Hájka v pokutovém území, a přestože i televizní záběry dokázaly, že skluz plzeňského zadáka byl čistý, lotyšský rozhodčí Treimanis nařídil penaltu.

Sám faulovaný Budescu ji proměnil a v závěru první půle ještě přidal po rychlém protiútoku a skvělém Alibecově pasu pojistku v podobě přesného lobu. Sám Denis Alibec pak po změně stran výsledek podtrhl.

Evropská fotbalová liga - 1. kolo základních skupin:
Slavia - Maccabi Tel Aviv 1:0
Branka: 12. Necid
Zlín - Šeriff Tiraspol 0:0
FCSB - Plzeň 3:0
Branky: 21. z pen. a 44. Budescu, 72. Alibec

Reklama

Související témata: