Hlavní obsah

Experti před ligou: Čekejte drama, o titul nemusejí hrát jen „S“. A nepodceňujte Karvinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři, dva, jedna... Letní pauza končí, v sobotu se znovu rozjede Fortuna liga. Jak se mezi sebou porovná šestnáct nejlepších týmů fotbalového Česka? Na otázky v anketě Sport.cz odpovídají tři experti: historicky nejlepší střelec národního týmu Jan Koller, další exreprezentant Daniel Pudil, jenž prošel Spartou i Slavií, a Miroslav Soukup, trenér vicemistrů světa do 20 let z roku 2007.

V předchozí sezoně fotbalové Fortuna ligy to dopadlo takhle: 1. Sparta, 2. Slavia. Jak skončí ročník 2023/24?Video: Sport.cz

 
Článek

Kdo vyhraje ligu?

Jan Koller: „Mám dva favority. Spartu, která bude chtít obhájit titul, a Slavii, která se po dvouleté pauze zkusí vrátit na trůn. A pozor taky na Plzeň, po výměně trenéra je znovu hladová. U sparťanů je otázka, jak se obejdou bez brankáře Kováře a útočníka Čvančary. A u slávistů bude klíčové, jak do týmu zapadnou letní posily."

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Daniel Pudil: „V první řadě přeju Spartě, aby se dostala do Ligy mistrů, pomohlo by to celému českému fotbalu. Na jaře si dokázala, že titul není nic nedosažitelného, ale v nové sezoně bude muset čelit nažhavené Slavii. Vůbec bych nepodceňoval ani Plzeň. Česká liga se vyrovnává, na druhou stranu si nemyslím, že do boje o titul vstoupí ještě někdo čtvrtý."

Miroslav Soukup: „Znovu čekám napínavou bitvu elitní trojky, klidně až do posledního kola nadstavby. Spartu letošní titul nakopnul a obhajoba je velké lákadlo. Slavia měla na jaře trochu smůlu, o první místo ji připravilo zakopnutí v posledním kole základní části. Tuším, že udělá všechno pro to, aby se druhé místo neopakovalo, ovšem taky je tu ještě Plzeň."

Máte tip na černého koně?

Jan Koller: „Sám jsem zvědavý, kdo se vyloupne. Jisté je, že nějaké překvapení přijde vždycky. Dost si slibuju od Olomouce, které se výsledkově povedla příprava a tým vypadá docela zajímavě. Budu sledovat i Bohemians, jestli se jim povede navázat na čtvrté místo z minulé sezony. Obhajoba je vždycky složitější než dosažení prvního úspěchu."

Daniel Pudil: „Zajímavě posílil Hradec Králové, který po letech přivedl zpátky křídelníka Pilaře a taky exsparťana Krejčího. Pokud všechno dobře dopadne, můžou využít euforii z nového stadionu a třeba se po roce znovu dostat do nejlepší šestky. Zmínil bych i Bohemians, kteří vylepšují kádr a těží z podpory vášnivých fanoušků."

Miroslav Soukup: „Důležitá otázka: jak na tom bude Slovácko? Opakovaně se dostává do top šestky, na jaře ho z pohárů odsunuli Bohemians. U nich bude zásadní, jak zvládnou letní dvojboj v lize a pohárech. Překvapit může i třeba Olomouc, která šla ve druhé polovině minulé sezony nahoru a dotáhla to na šesté místo."

Který tým sestoupí?

Jan Koller: „Kandidátů je víc, zdaleka bych to nezužoval jen na nováčka Karvinou. Zlín či Teplice se dole pohybují stabilně a v minulé sezoně spadly do baráže Pardubice. Uvidíme, jak to půjde Budějovicím, které se na jaře dostaly ze spodní šestky na poslední chvíli, nebo oslabenému Liberci. Namočit se tam může kdokoliv."

Daniel Pudil: „Karvinou po postupu nečeká jednoduchá sezona, ale pokud se jí povede začátek, mohla by se nadechnout a uklidnit. Na první pohled nemá špatný tým: Doležal, Budínský, Svozil... Skupina o záchranu se nemusí vyhnout ani týmům, které byste tam papírově nečekali, viz na jaře Baník nebo Jablonec."

Miroslav Soukup: „Předně: nováček často nesestupuje, sérii z několika předchozích let přerušilo až letos Brno. Ale vzpomeňte si na Hradec, Pardubice či Budějovice, což jsou týmy, které se v lize dokázaly etablovat. Něco naznačí už první kolo, Karviná má doma Zlín. Kluby, které hrály o záchranu letos, se budou chtít dostat výš, a můžou stáhnout jiné."

Reklama