Hlavní obsah

Fandové Liberce připomněli vypálení synagogy. Respekt, zní ze Židovské obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fotbalového Slovanu před zápasem s Mladou Boleslaví (2:1) vytáhli velkou choreografii připomínající vypálení místní synagogy před 85 lety. Memento s nápisem v němčině Nie wieder ocenila i liberecká Židovská obec.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek fanoušků Slovanu Liberec

Článek

Většinou se chorea fanoušků týkají fotbalu, nyní fanoušci připomněli historickou událost. „Vůbec nevím, v čí hlavě nápad vznikl, kdo to udělal a čí je to aktivita, ale to na tom není podstatné. Podstatné je, že si někdo z nežidovské veřejnosti vzpomněl na to, že tady byla synagoga a že ji někdo vypálil a už tady není. To je na tom hrozně cenné,“ ocenil netradiční choreo fotbalových příznivců předseda Židovské obce v Liberci Michal Hron.

„Navíc v době, a možná to bylo také příčinou, kdy je tady v plném proudu konflikt Izraele s Hamásem a někdo tady zase rozfoukal tisíciletý antisemitismus, ten zdánlivě uhaslý popel. Všechny tyto souvislosti mě naplňují uznáním, respektem a optimismem, že se najde někdo, kdo takový obrovský transparent vyvěsil,“ dodal Hron.

Na plachtě je vyobrazena hořící synagoga, kterou nacisté vypálili v listopadu 1938 při protižidovském pogromu o takzvané křišťálové noci s přeškrtnutým hákovým křížem a nápisem antisemitismus. Synagoga pod Ještědem lehla popelem v ranních hodinách 11. listopadu. Na jejím místě dnes stojí krajská knihovna, jejíž součástí je nová židovská modlitebna.

„Jelikož to letos v listopadu bylo 85 let od Křišťálové noci a událostí s ní spojených, rozhodli jsme se to připomenout. Vzhledem k tomu, že Liberec byl tehdy převážně německý, připravili jsme transparenty tentokrát v němčině,“ vysvětlil jeden z autorů a členů fanouškovské skupiny Supras Core, který chtěl zůstat v anonymitě.

„Většina choreografií, které tvoříme, jsou čistě klubistické akce, které mají motivovat naše hráče, nebo jde o nějaké vzkazy směrem k soupeřům a podobně. Protože nás fanoušky i klub jako takový považujeme za nedílnou součást našeho města a regionu, tak se čas od času vyjádříme i k naší místní historii,“ dodal s tím, že nejnáročnější na výrobě obřího obrazu bylo detailní překreslení historické fotografie synagogy v plamenech.

Reklama