Hlavní obsah

Česká reprezentace se v baráži střetne s Běloruskem

Nyon (Švýcarsko)

Obavy z losování a pak částečná úleva. Tak by se daly popsat pocity českých futsalových fanoušků během losování baráže o postup na Mistrovství Evropy 2016 v Srbsku. Češi vyfasovali přijatelné Bělorusy.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Česká futsalová reprezentace.

Článek

Běloruský tým si mimo jiné přál i český futsalista roku Michal Seidler. Ten nechtěl za soupeře Slovensko ani Maďarsko. Slováci se nakonec utkají s velmi silným Ázerbájdžánem a Maďaři si to rozdají s nepříjemným Rumunskem. V losovacím osudí byl ještě jeden velký strašák – Kazachstán. Ten nakonec zamíří do Bosny.

„Mohli jsme dostat těžší soupeře, ale Bělorusy nesmíme podcenit. Už na kvalifikaci v Holandsku v roce 2013 jsme s nimi zápas těžko otáčeli," připomněl trenér české reprezentace Tomáš Neumann a pokračoval: „Určitě nepůjde o lehké zápasy. Musíme se dobře připravit a jít do baráže s pokorou. Věřím, že když k tomu takto přistoupíme, budeme úspěšní. Rozhodně není co slavit, musíme se velmi dobře připravit."

Jaký futsal Bělorusové aplikují? „Jde o hráče mistrovského Minsku, kteří tvoří celou kostru národního týmu. Mužstvo je velice dobře sehrané a zkušené. I po taktické stránce jsou Bělorusové vyspělí. Hrají takový ruský styl. Víme, co můžeme očekávat, ale nebude to jednoduché," odpověděl Neumann.

Češi se doposud utkali s Běloruskem pětkrát a pokaždé vyhráli. Na posledy na jaře roku 2013 v Rotterdamu během evropské kvalifikace. „Bilance skresluje," upozornil Tomáš Neumann a vysvětlil proč: „Běloruský futsal šel hodně nahoru. Má tam zkušené hráče jako je Černik, který hrál ruskou ligu. Poslední vzájemný zápas na kvalifikaci v Holandsku jsme s Běloruskem prohrávali jedna-tři, ale dokázali jsme vyhrát díky brance Libora Gerčáka."

První barážové utkání hrají Češi doma 15. září 2015, odveta se hraje o týden později na území soupeře.

Česká republika vs. Bělorusko5-0-0
2013CZE – BEL4:3Holandsko, kvalifikace ME
2011CZE – BEL5:2Brno, kvalifikace MS
2010CZE – BEL5:3Libye, turnaj
1995CZE – BEL5:2Praha, přátelský zápas
1995CZE – BEL7:2Praha, přátelský zápas

Reklama