Hlavní obsah

Čeští sáloví fotbalisté vkročí na slovenskou půdu po dlouhých dvanácti letech dvojutkáním v Žilině

Plných dvanáct let trvalo českým sálovým fotbalistům, než znovu odehrají utkání u našich byválých federálních partnerů. Po dlouhých letech se tak stane o víkendu ve slovenské Žilině, kde se uskuteční dvojzápas mezi reprezentací Slovenska, která se připravuje na květnové mistrovství Evropy v Praze a krkonošské Jilemnici a ligovým výběrem z Česka, jehož tým budou tvořit futsalisté momentálně druhého týmu české nejvyšší soutěže Gioia B2Balance Brno.

Foto: Milan Pinzik

Reprezentace Slovenska na ME v Bělorusku

Článek

"Poslední duel ve slovenských Malackách skončil 29. ledna 2002 naší porážkou 2:3 a dvě branky českého týmů tehdy zaznamenal Dan Pluschke. Český tým se potkal s bývalým federálním partnerem i po deseti letech na evropském šampionátu v běloruském Brestu a ve čtvrtfinálovém duelu vyhrál 5:3, když čtyřmi brankami se zaskvěl český kanonýr Tomáš Fichtner," řekl předseda tiskové komise ČFSF Petr Koseček.

"Na utkání v Malackách si však dobře pamatuju, neboť jsem v té době vedl národní tým a trenérem Slovenské reprezentace byl známý futsalový odborník Milan Kollár, před vyprodanou halou se hrál skvělý futsal a Slováci v té době patřili ke špičce evropské sálovky," dodal Koseček.

Sestavy z utkání v Malackách, které se hrálo 29.1.2002:
Česko: Tyl, Mačura, Pluschke, A. Štorc, Čermák, Hnilo, P. Švach, Zavadil, Žofka, Chvěja a Julina
Slovensko: Polúch, Filus, E. Baláž, Súkeník, Hrabalík, Škorec, Galla, Francisty, Horváth, Kovár, Šimek a Kollár

"Od slovenských pořadatelů jsem dostal pozvání k těmto zápasům v Žilině, kde mám dokonce obě utkání komentovat, určitě s některými pamětníky zavzpomínáme na staré dobré časy, na Slovensku mám spoustu futsalových přátel, ať už je to současné vedení slovenského sálového fotbalu či z dřívější doby jako například majitele Slov-maticu Bratislava pana Grendára nebo bývalého managera MIMY Trnavy Marka Ondrejku. Mezinárodní sekretář Slovenského futsalu pan Gažo byl s námi dokonce na MS v roce 2003 v jihoamerické Paraguayi," přidal informaci tiskový mluvčí ČFSF Koseček.

Podle sdělení slovenské strany je o obě utkání v Žilině velký zájem a řada hráčů reprezentace pochází právě z tohoto regionu. Poslední souboj obou soupeřů viděly v loňském roce největší moravské lázně Luhačovice, kde český celek nakonec udolal svého soupeře v poměru 4:2. Slováci jsou v plné přípravě na ME, které proběhne v květnu tohoto roku v Praze a také v Jilemnici a mají zde velmi těžkou skupinu, kde se střetnou s obhájci prvenství z Belgie a také s velmi kvalitním Běloruskem. Naposledy slovenská reprezentace odehrála utkání v bratislavské hale Mladost proti ruskému velkoklubu CSKA Moska, který překvapivě porazila 4:2.

Prokeš: Nejede se tam na výlet

"Původně se měla tohoto dvojutkání účastnit naše reprezentace, jako odveta za loňské utkání v Luhačovicích, ale hráči reprezentace potřebují vydechnout. Sezóna je dlouhá a hraje se skoro každý týden a proto jsme byli osloveni, zda bychom tam jeli pod označením ligový výběr a to kvůli postavení v tabulce a zeměpisné poloze a já tuto možnost využil. Hlavně kvůli federaci, aby si Slováci neřekli, že oni k nám přijeli a Česká federace nedojede, jsou to pro ně důležitá přípravná utkání před ME a pro nás je to dobrá příprava před play off," vysvětlil šéf brněnského klubu Jakub Prokeš.

Na slovenské straně nastoupí hráči jako Marek Bahna, Michal Németh, Vlado Papajčík, Ján Švikhura, Tomáš Mičuda, Hubočan a další. "Co jméno, to na Slovensku ikona, jak v sálovce, tak futsalu - FIFA. Bahna je hráčem Slov-maticu Bratislava, Papajčík je momentálně nejlepším střelcem Slovenské ligy ve futsalu - FIFA, Michal Németh je velmi talentovaný hráč se zkušenostmi z Pinerolly Bratislava a také z naší Stonavy a Ján Švikruha dlouhá léta působil v Programu Dubnica," upozorňuje brněnský trenér. Pro klub konfrontace s hráči takových kvalit je dobrá a je schopná nám ukázat, kde je potřeba se ještě zlepšovat.

"S tím souhlasím, určitě se tam nejede na výlet. Jedeme reprezentovat českou sálovku, která má v Evropě i ve světě velký zvuk a tak to musíme brát," říká trenér. Co trenér prozradil, je i fakt, že sestava by měla jet kompletní. "Ano, chtěl bych, aby jelo 10 hráčů a přece jen se odehrají dva zápasy a prostřídat hráče není na škodu," dodal závěrem Prokeš.

Dodejme jen, že první utkání v Žilině se hraje v sobotu 8. února v hale Na Rosinkách od 20:00 a odveta je naplánována na druhý den 9. února od 12 hodin opět v žilinské hale Na Rosinkách a řídí je po oba dny zlínští arbitři Roman Daněk a Ivo Uhlár.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.