Hlavní obsah

Pád futsalové Sparty pokračuje. Kvůli dluhu byla vyloučena i ze druhé ligy. Odvoláme se, říká šéf klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě donedávna elitní český futsalový klub, který před pěti lety získal mistrovský titul, zažívá strmý pád. Poté, co byla pražská Sparta před sezonou vyloučena z první ligy, byla nyní přeřazena až do třetí nejvyšší soutěže. Důvod? Neuhrazený dluh ve výši necelých 60 tisíc korun. Sparta se k dluhu hlásí, do pátku ho chce uhradit. A věří, že uspěje s odvoláním.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Sparťan Michal Holeček v utkání s Vysokým Mýtem.

Článek

„Problémy s platební morálkou Sparty Praha vůči Svazu futsalu ČR pokračovaly po neudělení licence pro působení v 1. Futsal lize také v letošním ročníku 2. Futsal ligy Západ. Vše vyvrcholilo rozhodnutím Disciplinární komise SFČR, která 22. března 2024 vyloučila klub z již dohrané soutěže. Klub dluží svazu aktuálně 58 660 Kč za faktury z 31. 12. 2023, 6. 2. 2024 a 5. 3. 2024,“ píše se na webu FAČR.

V tomto ročníku 2. futsalové ligy byly Pražanům kvůli nesplacené částce odečteny body, k úhradě podle FAČR ale nedošlo ani se zpožděním. „Jsem velmi zklamán a slušně řečeno naštvaný. Lidé ve vedení futsalové Sparty si prostě myslí, že dodržovat předpisy a pravidla nemusí,“ uvedl šéf futsalového svazu ČR Radek Lobo.

Sparta dluh přiznává. Nicméně krok vedení futsalového svazu je pro ni nepochopitelný. I vzhledem k nízké částce. „Vyloučit klub kvůli nesplacené faktuře na takovou sumu? Klub je momentálně ve finančních potížích, proto jsem před několika dny poprosil disciplinární komisi, aby mi týden počkala. S tím, že jak jsme uhradili dosavadní faktury, tak uhradíme i další. Místo toho předseda svazu vyhlásí, že nás dají do třetí ligy. Stala by se tragédie, kdybychom zaplatili o týden déle? Nestala. Pozor, vinu uznávám. Ale přece lze takovou situci vyřešit normálně, ve prospěch futsalu,“ řekl Sport.cz šéf futsalové Sparty Beni Simitči.

Podle Loba ale Sparta neplatí také závazky vůči hráčům, za což má klub od FIFA zákaz přestupů a registrací. „Jejich kauzami se musel opakovaně zabývat Sbor rozhodců SFČR. Rovněž řešení velkých dluhů vůči třetím stranám, například za pronájem haly, enormně zatěžuje sekretariát i zaměstnance FAČR. Částku, kterou momentálně dluží mimo jiné za rozhodčí a delegáty, jsme už museli uhradit, a to z peněz členské základny SFČR,“ dodal Lobo.

„Tvrdí, že za nás zaplatili. V takové situaci bych od předsedy čekal úplně jinou reakci než že nás pošle do třetí ligy a navíc si na nás vylije další věci. Mít Spartu a Slavii v lize, na tom by měl mít zájem každý předseda futsalu nebo fotbalu. Svým čerstvým rozhodnutím nepoškodil ani tak Spartu, jako celý český futsal,“ podotkl Simitči, který věří, že Sparta s odvoláním uspěje. „Do pátku dlužnou částku uhradíme a zároveň pošleme odvolání proti přeřazení do třetí ligy. Věřím, že odvolání budou rozhodovat rozumní lidé,“ dodal Simitči.

Reklama

Související témata: