Hlavní obsah

GLOSA: Dobrý každý Vysavač! Baráž Češi uhrají. Jakou pohodu si do ní vytvoří?

Praha

Povinné tři body v Kazani získali, jinak se ovšem pozitiva z partie proti poslednímu týmu ve skupině hledají jen těžko. Fotbalová reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa 2022 dokázala Bělorusko porazit 2:0, o oba góly se postarali útočníci Schick a Hložek. A dál...? Přece jen. Mise do dalekého Tatarstánu dost možná objevila žolíka pro baráž. Nejlepším hráčem na hřišti byl Michal Sadílek, až dosud v áčku nepříliš využívaný.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Michala Sadílka bylo v Kazani plné hřiště...

Článek

Většina přezdívek ve fotbalových kabinách je odvozena od jmen hráčů. Mladý český talent ji dostal podle svého projevu na hřišti. Vysavač. „Nic se nezměnilo. Dál jsem prostě Stofzuiger," smál se Michal Sadílek s odkazem na holandštinu v dobách, kdy jako záložník Eindhovenu vyhrával jednu kategorii anket pro největší české talenty za druhou.

Ze Slovácka vyrazil do světa již v šestnácti a v PSV byl hvězdám na dosah. V juniorce ho vedl bývalý nizozemský reprezentant Mark van Bommel, a když šel trénovat s áčkem, cepoval ho další slavný internacionál Phillip Cocu.

Podle Jaroslava Šilhavého pomohlo českému týmu poločasové přeskupení sestavyVideo: Sport.cz, FAČR

Sadílek včas odhadl, kdy kariéru oživit hostováním v Liberci a posléze v Twente. A teď si říká o větší prostor v národním týmu.

Trenér Šilhavý zareagoval na páteční upachtěnou remízu s Walesem a v sestavě udělal hned čtyři změny. S vírou, že nové složení bude ofenzivnější než v Edenu.

Sadílek byl největší trefou. A je škoda, že již proti Walesu nehrál od začátku. Svou dynamikou v topornější záloze v Kazani vynikal, přihrál na úvodní gól, byl všude. Prostě Vysavač.

Patrik Schick byl u obou gólů českého týmu. V nároďáku mi to celkem pálí, pochvaluje siVideo: Sport.cz, FAČR

Češi potřebovali nejen tři body, ale v bitvě s Walesem o druhou příčku na dálku také co nejlepší skóre. Žádný uragán se ovšem nekonal, k vidění byla lopotná práce s posledním týmem skupiny. Není důvod k žádnému velkému optimismu. Na podzim reprezentaci nefunguje všechno tak, jako kdyby byl tým ve větší pohodě.

Spásu tedy hledal v metodě vše na Schicka. Kanonýr nezklamal, první gól dal sám, na druhý přihrál Hložkovi, který tak ukončil dlouhé čekání na první trefu za národní tým.

Ačkoliv hlavní úkol mužstvo splnilo, jeho hra byla místy sotva průměrná. Spousta hluchých míst, vázla finální fáze, logicky vzhledem k řadě vynucených změn.

Češi hrají po návratu z EURO moc komplikovaně, trápí se s výstavbou hry. Přihrávají si do stoje, chybí střelba ze střední vzdálenosti. Až po dalším přeskupení řad po přestávce byli kompaktnější.

Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, přiznal po remíze s Walesem trenér Jaroslav Šilhavý.Video: Sport.cz

Postup do březnové baráže i díky pojistce v podobě Ligy národů uhrají. V posledním kole skupiny však nejspíš budou muset držet palce Belgii, aby s postupem v kapse našla dostatek motivace porazit Wales na jeho půdě. Jen z druhé příčky by si Češi mohli nárokovat hostit první duel dvoustupňové baráže hrané vždy na jeden zápas na domácí půdě. Pořadatelé finálových duelů se už budou losovat.

Faktor domácího prostředí by měl být velkou výhodou. Zvláště s ohledem na poslední předvedené výkony, kdy si nikdo nemůže být jistý, v jakém složení, a hlavně v jaké pohodě a formě národní tým do baráže vstoupí.

A proto je dobrý každý Vysavač, který nabídne svou energii a dynamiku. Zatím stále platí, že česká reprezentace dokázala v samostatné éře postoupit na světový šampionát pouze jednou jedinkrát...

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: