Hlavní obsah

GLOSA: Nepochopitelné nevyloučení Wiesnera. Mají snad obrazovky VAR rozlišení kalkulačky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasně, v dobách bez VAR by tahle situace asi prošla bez povšimnutí. Současnost je ale jiná, dopřává arbitrům možnost cokoliv shlédnout i zpětně a za případné přečiny udělovat tresty. Jenže sparťanovi Tomáši Wiesnerovi atak na zlínského Lukáše Bartošáka, k němuž došlo sice naprosto mimo hlavní dění na hřišti, ale přímo v záběru jedné z televizních kamer, nějakým zázrakem stejně prošel. K čemu to video tedy vůbec máme?

Foto: ČTK

Tomáš Wiesner v zápase proti Zlínu

Článek

Jedna, dva, tři, možná i čtyři. Tolikrát Wiesner strčil, ne-li udeřil svého soka krátce po zřejmě intenzivní výměně názorů v 57. minutě. Bartošák se následně skácel k zemi a držel se za krk. Když k němu přiklusal hlavní sudí Jan Všetečka, levonohý univerzál Zlína asi věřil, že jeho mužstvu bude dopřána výhoda v podobě přesilovky.

No, ne tak úplně. Všetečkovi kolegové u VAR, konkrétně Jan Machálek s Janem Hurychem, neshledali přestupek dostatečně vážný k tomu, aby byť jen uvažovali o doporučení k udělení červené karty. Hlavního sudího ani nezavolali k obrazovce, ačkoliv téměř všichni, kdo danou událost ze záznamu shlédli, měli o Wiesnerově vyloučení víceméně jasno. Aby také ne. Vždyť jde o opakované a evidentní udeření, chcete-li hodně agresivní strčení, do soupeře. Úplně mimo hru. Za co jiného by červené měly padat?

Na webech jiných médií se objevilo vysvětlení, či spíše výmluva. Že VAR prý nemá k dispozici zazoomované záběry, a tudíž nemohl situaci jednoznačně posoudit. Pardon, ale to snad nelze ani myslet vážně. Ačkoliv je opravdu smutné, že rozhodčí u videa si nemohou obrazovky přibližovat, v tomto případě to snad ani není nutné. Vůbec první televizní opakovačka na mém, poměrně obyčejném notebooku, vyloženě volá po udělení červené karty. Takže buď jsou monitory VAR rozlišením podobné nepříliš moderním kalkulačkám, nebo šlo o hrubý, a těžce pochopitelný omyl.

Což demonstrovali i někdejší ligoví hráči jak ve studiu O2 TV Sport, tak na sociální síti X. „Sparťan měl obrovské štěstí, že nedostal červenou kartu. Protože ji dostat měl,“ neschovával se za fráze Antonín Rosa. „Tohle je jasná červená,“ přisadil si Jakub Podaný.

Dvojice u VAR ale měla jiný názor. Kolegu přímo na hrací ploše k obrazovce nezavolali, nad čímž zůstává rozum stát. Wiesner tedy nebyl na hřišti potrestán nijak. Takže ač v komuniké Komise rozhodčích bude jeho nevyloučení zřejmě označeno za chybu, trest jej nečeká.

Přitom kdyby video přímo v zápase k incidentu opětovně zkoumalo, sparťana by možná stihl několikazápasový trest. A to je přesně ten hlavní problém VAR. Stačí, když se video vrátí k určitým situacím, jiné nechá bez povšimnutí, a dojde k hrubému ovlivnění průběhu celého zápasu. V případě, že provinilec díky tomu unikne distancu, i k ovlivnění těch dalších, jelikož třeba právě jeho absence by mohla týmu v následujících týdnech uškodit.

S časovým odstupem je jasné jen jedno. Kdo věřil, že video do fotbalu konečně přinese spravedlnost, šeredně, ale opravu šeredně se mýlil. Kontroverzních momentů totiž rozhodně neubývá. Spíše naopak…

Měl sparťan Tomáš Wiesner dostat červenou kartu?
Ano
89,9 %
Ne
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4362 čtenářů.

Reklama

  2 : 1 Sparta - Ostrava 2 : 1 dohráno
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  0 : 1 Ml. Boleslav - Slovácko 0 : 1 dohráno
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.