Hlavní obsah

GLOSA: Tři zasloužené postupy. Jak české týmy přepsaly pohárovou historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to jako sen, ale není. Je to sladká realita. Poprvé v historii se stalo, že hned tři české týmy vyhlížejí pohárové jaro: skupinovou fázi zvládla Slavia, Sparta i Plzeň. Dva z nich navíc přeskočí únorové předkolo a jdou rovnou do osmifinále. „Český fotbal takovou sezonu potřeboval,“ říkal před čtvrteční půlnocí plzeňský záložník Jan Sýkora. Bonusů je víc, od výrazně vylepšeného koeficientu až po pohádkové odměny. Čím to, že fotbalové Česko zažilo nejlepší pohárový podzim od rozpadu federace?

Foto: David W Cerny, Reuters

Fotbalisté Slavie se radují z gólu v utkání Evropské ligy.

Článek

Bude na co vzpomínat.

Slavia po víc než čtvrt století v Evropské lize slavně porazila AS Řím a jeho trenér José Mourinho musel uznat: „Ne pokaždé je to takhle jasné, ale tentokrát ano. Slávisté si výhru extrémně zasloužili.“

Na postup Sparty byste si možná ještě dvě kola před koncem nevsadili, ovšem po vítězstvích nad Betisem Sevilla a v aréně Arisu Limassol prošla taky.

A Plzeň v Konferenční lize vyhrála všech šest skupinových zápasů, což se ještě žádnému českému týmu nepovedlo.

O náhodách nejde mluvit, česká trojka si postupy zasloužila. U Plzně na první pohled zaujme jediný inkasovaný gól, takhle pevnou obranu v Konferenční lize nikdo jiný neměl. Svěží Viktoria navíc jako jediná z české trojky skórovala ve všech zápasech, pět ze šesti vyhrála o gól. Trenér Miroslav Koubek (vážně je mu dvaasedmdesát?) zaslouží pochvalu mimo jiné za to, že se v pohárových bitvách nebál dát šanci teenagerům: brankáři Viktoru Baierovi a stoperovi Janu Paluskovi bylo letos osmnáct.

Slavia ukázala jinou tvář než před rokem, kdy v Konferenční lize skončila navzdory papírově snadné skupině už na podzim. Letos hrála pestřeji i odvážněji a střílela moře gólů. Ke třem domácím výhrám dokráčela se skóre 12:0 a dohromady nasázela 17 branek čili stejně jako Liverpool a Freiburg. Ze slávistické jízdy vyčnívá zmíněný triumf nad AS Řím, který v Edenu ani trochu nepřipomínal letošního finalistu Evropské ligy a nakonec za vršovickým týmem zůstal o dva body druhý.

Je to klišé, ovšem pokud neodehrajete naplno celých 90 minut, vytrestá vás to. Vyprávět o tom můžou sparťané, kteří v prvních čtyřech dílech Evropské ligy posbírali jen čtyři body. Ovšem jejich forma s koncem podzimu gradovala, ukázali i mentální sílu. Po důležitém vítězství nad Betisem ve čtvrtek odehráli nejlepší poločas v Limassolu: tři góly a postup z druhého místa.

„Je důležité a poučné, že můžeme hrát proti nejlepším,“ poznamenal sparťanský kapitán Ladislav Krejčí. „Díky pohárům se můžeme dostat do většího povědomí zahraničním hráčům, kteří by mohli častěji přestupovat do české ligy, protože získává na kvalitě.“

Tohle je důležitý moment. Sparta, Slavia i Plzeň reprezentují soutěž, která postupně jde nahoru. Zajímaví hráči baví v atraktivních zápasech, zvyšuje se návštěvnost a ligové týmy od příští sezony vydělají o dost víc na příjmech z audiovizuálních práv. A další peníze do Česka přitečou díky povedenému pohárovému podzimu (zatím zhruba 750 milionů korun). Ovšem nejen ze sportovního hlediska je pořád co zlepšovat, například odstup elitní trojky od zbytku je pořád markantní.

Bude zajímavé sledovat, jak se povede s podzimní euforií pracovat. Když už je pohárová sezona takhle rozjetá, stálo by za to protáhnout ji co nejdál.