Hlavní obsah

Važme si českého fotbalu a neplivejme na něj, řekl Koubek po zápisu do historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest zápasů, šest vítězství. Tohle se ve fotbalové Konferenční lize povedlo jen loni West Hamu – a letos Plzni. Je to i nový pohárový rekord českého týmu. „Po losu by mě nenapadlo, že to dokážeme,“ usmál se plzeňský trenér Miroslav Koubek po závěrečné výhře 3:0 nad Astanou, která orámovala báječný pohárový podzim Viktorie. Na tiskovce došlo na spoustu témat, některá byla i dost pikantní.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Plzně Miroslav Koubek během utkání s Astanou.

Článek

Jak vám je, trenére?

Skvěle, je to zápis do historie. Jsem hrdý na hráče a mám radost, že tenhle tým prokázal velkou životaschopnost. Kluci to uchopili správně a kádr se nám rozehrál hezky do šířky. A to nám ještě chyběli nejlepší střelci…

Čím to, že jste na podzim v Konferenční lize neztratili ani bod?

Neznám jednu konkrétní odpověď. Napadá mě třeba kouzlo evropské scény, hráči se v pohárech dokážou ještě víc koncentrovat. Tým se semkne, svítí na něj reflektory. I mladí se chtějí ukázat, je to taková směska motivů a pocitů.

A co téměř bezchybná defenziva? Inkasovali jste jen jednou, nejméně ze všech účastníků Konferenční ligy.

Tohle je další příjemná věc. Byli jsme důslední v obraně a doma jsme nedostali ani jeden gól. Rozhodně bych ale nemluvil o síle soupeřů: Slavia loni z podobně poskládané skupiny nepostoupila.

Ještě k zápasu s Astanou: nezamotali vám střelci Adam Vlkanova s Jhonem Mosquerou hlavu? Momentálně v Plzni patří do druhého sledu.

Jak jsem říkal, prokázala se životaschopnost kádru. Změny v zimě přijdou, jsou potřeba vždycky. Ale i díky tomuhle zápasu vidím, že nebude nutných tolik razantních změn. Na kterých postech? Netrapte mě. Použiju klišé: do každé řady se dá pořídit dobrý hráč.

Po první půli jste s Astanou hráli 0:0, ovšem pak vám pomohla poločasová střídání. Byl to záměr?

Změny byly plánované, abychom zátěž maximálně rozdělili. Střídání nesouvisela s vývojem zápasu, ale přinesla efektivitu. Mosquera odvedl, co jsem od něj očekával, a věřím, že tady ještě mohl neříct poslední slovo. Pomohl i nástup útočníka Klimenta, který nahrál Mosquerovi na první gól.

A co mladí? Od začátku znovu hráli brankář Viktor Baier se stoperem Janem Paluskou. Nebojíte se, že na ně teď začnou chodit nabídky?

Ať nabídky chodí, to je v pořádku. Já přemýšlím tak, že se kluci díky pohárovým zápasům vyvíjí a roste jim sebevědomí. Je potěšitelné, že si na Evropu sáhli a už v takhle mladém věku ji navnímali.

Ukázalo se, že by gólman Baier mohl perspektivně nahradit jedničku Jindřicha Staňka, o němž se mluví v souvislosti se zájmem Slavie?

Zaprvé nic není a zadruhé tyhle věci jdou mimo mě. Na tohle jsem malý pán, abych to nějak ovlivnil. K Baierovi: je to velký talent s mezinárodním přesahem. Pokud půjde správnou cestou, může mít před sebou velkou perspektivu. Klidně by mohl jít ve stopách Petra Čecha, nebojím se toho velkého přirovnání.

Co říkáte na to, že se poprvé do jarní fáze pohárů dostaly tři české týmy?

Jen tohle: važme si našeho fotbalu a neplivejme na něj. Když si přečtu fóra, co tam lidi píšou, tak to nechápu.

Mimochodem, už máte vysněného soupeře do březnového osmifinále?

O soupeři jsem ještě nepřemýšlel, ale ve fotbale se dá hrát s každým. Po očku jsem se díval na postupující a jsou tam blyštivé značky. Těšíme se na los.

Těšíte i na nedělní ligu v Olomouci? Bude to váš poslední letošní zápas.

Čeká nás těžké utkání, protože Olomouc má zálusk na třetí místo stejně jako my. Je tam balík týmů, který to chce. Věřím, že se nám povedlo ušetřit nějaké síly a že v Olomouci uspějeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.