Hlavní obsah

GLOSA: Priske splnil další úkol, teď je na řadě Rosický. Jaro bude těžší než minule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechtěla trhat partu, Plzeň a Slavia byly příkladným vzorem. A tak i Sparta postoupila ve skvělém českém pohárovém podzimu do jara, v němž bude mít tuzemský fotbal i nadále tři zástupce. Poprvé v samostatné historii! Letenští podali na Kypru proti Arisu Limassol sebejistý výkon. Odmítli nejen konec v pohárové Evropě, ale i přesun do Konferenční ligy. Rázně si řekli o setrvání v Evropské lize, ale zároveň také o náročnější jaro, než jaké měli v minulé mistrovské sezoně.

Foto: Sport.cz/Reuters/Yiannis Kourtoglou

Sparta na Kypru korunovala skvělý český pohárový podzim.

Článek

Ruku na srdce, když Sparta ve 4. kole skupiny C prohrála 1:2 na Rangers, její postup v Evropské lize se už nejevil příliš reálně. Díky následující domácí výhře 1:0 nad Betisem a remíze Arisu 1:1 na Rangers se ale situace obrátila. Limassol ve Skotsku prokázal Spartě laskavost, kterou dokázala suverénně využít.

Trenér Brian Priske tak splnil další velký úkol. Letos dánský kouč vrátil na Letnou po dlouhých devíti letech mistrovský titul. Ve čtvrtek večer pak na ostrově ve Středozemním moři zlomil hned dvě klubové kletby jednou ranou. Jednak Sparta vyhrála venku v pohárech poprvé od listopadu 2020 a 12 marných pokusech. Hlavně však po sedmi letech zase dokázala postoupit ze skupiny na úkor Betisu Sevilla, aktuálně sedmého týmu španělské La Ligy.

Loni v únoru si Letenští ještě pod Pavlem Vrbou zahráli úvodní jarní kolo Konferenční ligy, do ní ovšem „sestoupili“ z Evropské ligy. Stejný osud teď nachystali Betisu…

Foto: Sofascore.com

Pražská S ve skvělé společnosti…

Priske odvedl svůj díl, teď je na řadě sportovní ředitel Tomáš Rosický. Jaro bude pro Spartu těžší než v minulé mistrovské sezoně. Loni ztroskotala v Evropě už v předkole a mohla se po zbytek ročníku soustředit jen na domácí soutěže. Na titul zaútočila ze zadní pozice, zatímco tentokrát přezimuje na prvním místě, na kterém vždycky nejvíc fouká. Pohárové jaro pro ni navíc začne o kolo dříve než pro Slavii.

Rivala z Edenu požene nejen obří motivace, že za příznivé konstelace jí může titul zajistit přímý postup do Ligy mistrů. Nesjpíš také první investice miliardáře Pavla Tykače, který jedná o koupi Slavie od čínských vlastníků.

Sparta si evropským úspěchem nachystala pekelné jaro, mnohem náročnější, než bylo letošní. Zájem přitom může být v zimě o její opory Haraslína, Krejčího, Kuchtu, Vitíka… Rosický musí nejen udržet tým v patřičné síle a kvalitě, ale ještě ji vylepšit. A také včas uplatnit opci na podzimní kometu Birmančeviče a brankáře Vindahla, aby o ně Sparta nepřišla jako v létě o gólmanova předchůdce Kováře. V prvním případě by mělo jít o 50 milionů korun, ve druhém o 20 milionů.

A to ještě pozor. Udržet bude třeba v první řadě úspěšného trenéra. Sparta v říjnu prodloužila s Priskem smlouvu až do roku 2026, ale to zájemce neodradí. Trenérova prestiž neustále roste a nabídky mu určitě přijdou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články