Hlavní obsah

Hvězdy a horká půda Galatasaray? Žádný problém, hlásí Birmančevič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ofenzivu Sparty je momentálně srbský křídelník Vejlko Birmančevič klíčový. O víkendu měl podíl na všech třech trefách do sítě Karviné a v aktuální sezoně je s bilancí deseti branek a osmi gólových přihrávek napříč všemi soutěžemi nejproduktivnějším hráčem Letenských. Kvalitní výkon od něj bude trenér Brian Priske potřebovat i proti Galatasarayi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veljko Birmančevič ze Sparty v akci.

Článek

Istanbul (od našeho zpravodaje) - „Velmi mě těší mé statistiky, ale hraji hlavně pro tým. Nemůžeme s ničím kalkulovat, jdeme do toho naplno,“ hlásí Birmančevič před čtvrtečním prvním kláním play off Evropské ligy na horké turecké půdě.

O víkendu nahrál na gól Ladislavu Krejčímu i Janu Kuchtovi, po jeho sraženém pasu do vápna skóroval Adam Karabec. Rychlonohý hráč s číslem 14 je aktuálně pro Spartu téměř nepostradatelný.

„Chci podat kvalitní výkon v každém utkání. Věřím, že ve čtvrtek přidám další asistence a odvezeme si do odvety dobrý výsledek,“ říká. Ve formaci Sparty ho Priske nejčastěji využívá na pravé straně útočné trojice. Občas se ale přesune nalevo. Třeba jako v Karviné, kde absentoval druhý křídelník Lukáš Haraslín.

„Budu hrát kdekoliv, kam mě trenér postaví. Nalevo, napravo, uprostřed,“ říká Birmančevič i s vědomím, že Haraslín je prý už fit a existuje možnost, že do čtvrtečního klání zasáhne.

A zatímco Sparta spoléhá na něj, Galatasaray věří v ofenzivě jménům jako Dries Mertens, Mauro Icardi či Wilfried Zaha. „Respektuji je, mají skvělé kariéry. Ale já každý den pracuji na sobě, abych byl lepší. Chci porazit každého. Přidávám si na tréninku a koukám hlavně na sebe,“ zdůrazňuje 25letý Srb, jenž je na Letné na roční hostování z francouzského Toulouse a ještě není jisté, zda dojde k uplatnění opce a následnému odkupu.

Je možné, že Birmančevič míří ve své kariéře výš. Proto potřebuje zvládat zápasy podobné tomu, jaký Sparta sehraje na horké turecké půdě. „Hrál jsem mnoho zápasů s velkými týmy, před hlasitou kulisou, takže to pro mě nebude problém. Ani velikost stadionu, ani bouřlivá atmosféra,“ dodává.

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.