Hlavní obsah

Katastrofa, kritizovali Slováci trenéra. Teď půjde trénovat mistra Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Itala Francesca Calzony v posledním roce? Horská dráha, která nyní míří strmě vzhůru. Kouč slovenské fotbalové reprezentace byl vloni v březnu pod obrovskou kritikou, pak ale mužstvo zvedl a postoupil na nadcházející mistrovství Evropy v Německu. Teď mu přiletělo laso z Neapole. Slovenský fotbalový svaz údajně již svolil k tomu, aby 55letý kouč vedl současně jak úřadujícího mistra Itálie, tak národní tým.

Foto: Profimedia.cz

Trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona

Článek

V březnu 2023 to přitom vypadalo, že Calzonovo angažmá u našich východních sousedů skončí fiaskem. A zatraceně brzy. Vraťme se tedy v čase a připomeňme si neslavný rozhovor po domácí remíze 0:0 s outsiderem z Lucemburska.

Calzona tehdy své svěřence pochválil. Pro mnoho lidí nepochopitelně. „Jsme na dobré cestě,“ prohlásil.

Reakce? Hodně ostré. A nejen od fanoušků, kteří mdlý výkon ocenili ohlušujícím pískotem.

„To jako vážně? Doufám, že to tlumočník jen špatně přeložil. Jinak je to celé mnohem horší, než jsem si myslel,“ kroutil hlavou Martin Škrtel, někdejší stoper Liverpoolu.

„Katastrofa. Kdyby tam byl slovenský trenér, garantuji vám, že by skončil,“ přisadil si bývalý reprezentační gólman Ján Mucha.

Od té doby ale Slováci zvítězili v sedmi z devíti kvalifikačních duelů, podlehli pouze dvakrát favorizovanému Portugalsku. Navíc pokaždé o gól. Hladce tak postoupili ze druhého místa skupiny přímo na šampionát. A tolik podceňované Lucembursko? Senzačně skončilo třetí a procpalo se do baráže.

Téměř rok stará domácí remíza najednou nevypadá zase tak zle…

Nyní si Calzonu vyhlédla Neapol, aby trápící se mužstvo pozvedl minimálně do konce sezony. Pětapadesátiletý kouč už v klubu v minulosti působil jako asistent Luciana Spalettiho a Maurizia Sarriho.

Neapol vstoupila do sezony pod vedením Rudiho Garcii, který se týmu ujal po Spalettim. Ten mužstvo v minulém ročníku dovedl k prvnímu titulu po 33 letech a poté se rozhodl odejít. Garcia však na lavičce vydržel jen 16 kol.

Na lavičku poté usedl Walter Mazzari, ale ani s ním lepší výsledky nepřišly. V osmi kolech má na kontě dvě výhry, dvě remízy a čtyři porážky. V tabulce je Neapol devátá se ztrátou pěti bodů na pohárové příčky. Vedení tak cítí, že je potřeba dát týmu nový impulz, a věří, že Calzona je tou pravou osobou.

Reklama

Související témata: