Hlavní obsah

Kluci byli skvělí, zářil nadšený Trpišovský. U Schranze vnímá faktor X, ještě více ho ale potěšil někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo předpokládal, že Slavia v prologu letošního evropského dobrodružství proti ukrajinskému vicemistrovi Dnipro-1 zaváhá, ten se šeredně mýlil. Sešívaní svého soka přehráli rozdílem několika tříd i přes fakt, že se více než půl hodiny museli obejít bez vyloučeného Igoha Ogbua. Vítězství 3:0 přiblížilo družinu Jindřicha Trpišovského jak postupu do play-off o účast v Evropské lize, tak definitivní jistotě pohárového podzimu, jelikož prohra v další fázi předkol by znamenala účast ve skupině Konferenční ligy. „Hráli jsme výtečně, kluci soupeři v podstatě nic nedovolili,“ radoval se slávistický kouč.

Jindřich Trpišovský o Ivanu Schranzovi. Bez emoční hráč. Jeho střele říkám Schranzovka!Video: Sport.cz

 
Článek

„Podali jsme velmi dobrý výkon jak týmově, tak individuálně," pokračoval Trpišovský ve chvalozpěvech na adresu svých svěřenců. Nade všemi ale čněl příspěvek Ivana Schranze, jenž po Panathinaikosu, Rakówu či Unionu Berlín skóroval i v dalším pohárovém duelu proti Dnipru. Navíc hned dvakrát, díky čemuž šli sešívaní do poločasové pauzy s pohodlným, dvoubrankovým polštářem.

„Ivan je pro nás obrovsky důležitý hráč. Vnímám, jak vyspěl, dříve byl silný jen v protiútocích, teď je neskutečně komplexní," ocenil Trpišovský vývoj slovenského reprezentanta. „Jeho největší přidanou hodnotou jsou skvělý výběr místa v šestnáctce a rozmanitost zakončení. Má zajímavou trajektorii střely, říkám tomu Schranzovka. Když vystřelí, balon nepláče, ale vesele si letí. To vidím jako jeho faktor X, proč jsme ho do Slavie brali," upřesnil Schranzovy přednosti.

Dneska to vyšlo, těšilo Ivana Schranze. Když bude potřeba, budu hrát i stopera!Video: Sport.cz

A slova o umění postavit se v pokutovém území tam, kam je to třeba, univerzální voják s číslem 26 splnil do puntíku. Obě branky totiž vstřelil právě díky tomu, že si jako mazaný lišák počkal na míč v pokutovém území soupeře a bez potíží jej dopravil do sítě.

Jenže nejen útočením živ je Schranz. Ačkoliv ve formaci 4-2-3-1 původně nastoupil coby pravý záložník, dohrával zápas na pozici beka. Důvodem byla červená karta, jíž vyfasoval stoper Igoh Ogbu za svůj kung-fu kop do protivníka v 58. minutě. Pravý obránce Lukáš Masopust se kvůli tomu stáhl do středu defenzivy a na jeho pozici se přesunul právě Schranz.

„Dobře vnímá hru, hodně o ní přemýšlí. Navíc se nemusí dlouho adaptovat na jakýkoliv post, na který přijde. Nemusíte se o něj tedy starat a připravovat ho na změnu," ocenil Trpišovský jednoho z hlavních strůjců důležitého triumfu.

Škoda vyloučení, mohli jsme vyhrát víc, říká Jindřich Trpišovský. Wallem? Že půjde do hry ani nebylo v plánu...Video: Sport.cz

Šéf sešívané lavičky je ale toho názoru, že ještě lépe se prezentoval jiný z fotbalistů Slavie. „Největším uspokojením je pro mě výkon Lukáše Provoda. Nechci ho vyloženě prohlašovat za muže zápasu, ale hrál na nejnebezpečnějšího hráče soupeře (Oleksije Guculjaka, pozn. red.) a předvedl skvělý, komplexní výkon. Navíc na pozici, na kterou není úplně zvyklý," připomněl, že 26letý plejer plnil pro něj ne úplně tradiční roli levého beka. „Zvládl to skvěle. Když jsme byli v deseti, řídil celé mužstvo, hodně mluvil a všichni ho poslouchali," dodal Trpišovský, ačkoliv předtím zmínil, že nechce triumf hodnotit jen v superlativech.

Sestřih fotbalového zápasu 3. předkola Evropské ligy Slavia Praha - Dnipro-1.Video: O2 TV Sport

Kouč Slavie si pak při vítězné děkovačce užil skluz před Tribunou Sever, i když, jak je dobře známo, trávník v Edenu nebyl v nejlepší kondici a v nejbližších dnech se bude měnit. Nebál se tedy, že si ublíží? „Upřímně řečeno jsem byl tak spokojený, že jsem na to úplně zapomněl," s úsměvem pravil Trpišovský.

Jenže od oslav před nadšenými fanoušky se nyní musí, stejně jako celá Slavia, vrátit do pracovního módu. V neděli totiž čeká sešívané nepříjemné ligové klání na půdě mohutně posílené Mladé Boleslavi. „Boleslav bude těžká prověrka, má suverénně nejlepší kádr za poslední dobu. Její ofenzivní síla nahání respekt. Dojde i ke změnám v sestavě, někteří hráči dostanou příležitost zregenerovat a připravit se na čtvrtek," připomněl odvetu proti Dnipru, která se bude hrát v azylu v Košicích.

Ani tu ale nehodlá Slavia brát jako snadné potvrzení již téměř jistého postupu. „Dnipro nemá co ztratit, vrhne se do toho po hlavě. Nemůžeme létat hlavou v oblacích a chválit se, že jsme teď hráli skvěle. Soupeř bude odvážnější a na to se, stejně jako na Boleslav, musíme připravit," uzavřel Trpišovský.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.