Hlavní obsah

Kovář se těší na souboj s elitou. Pochválil spoluhráče ze Sparty, EURO označil za třešničku na dortu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na listopadový sraz reprezentace U21 jej Sparta neuvolnila z důvodu termínové kolize s osmifinále MOL Cupu proti Baníku (3:2). Brankář Matěj Kovář tak v nadcházejících duelech „Lvíčat“ proti Belgii (24.3.) a Nizozemsku (27.3.) obleče dres národního týmu po šesti měsících. „Těším se hodně, byla to dlouhá doba. Každá reprezentační zkušenost je skvělá. Čekají nás dva těžké zápasy, určitě to bude skvělé porovnání s elitou,“ vyhlíží 22letý gólman přípravná utkání proti dalším dvěma účastníkům ME do 21 let i samotný vrcholný turnaj, jenž reprezentanti zahájí v červnu duelem s Anglií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Matěj Kovář oslavuje vítězství 6:2 na hřišti Bohemians Praha 1905.

Článek

Kovář je momentálně v obrovské pohodě, Sparta s ním v brance vyhrála sedm posledních ligových utkání v řadě a dotáhla se na čelo tabulky Fortuna ligy, nyní má stejně bodů jako první Slavia. Čeká ho tedy v národním týmu, který do ani jednoho z utkání nejde v roli favorita, těžší šichta? „Tady je to specifické, vidíte se maximálně jednou za dva, tři měsíce. Navíc je každý hráč zvyklý na něco trochu jiného ze svého týmu. Proto je tu opravdu důležité mezi sebou komunikovat. Jinak si ale nemyslím, že je mezi reprezentací a klubem nějaký velký rozdíl," hodnotil gólman, hostující na Letné ze slavného Manchesteru United.

Kvalitní organizace obrany bude nutná i z důvodu absence jeho spoluhráče z klubu Martina Vitíka. 20letý stoper byl po celou kvalifikaci základním stavebním kamenem defenzivy „jednadvacítky", tentokráte jej ale premiérově zahrnul do nominace A-týmu trenér Jaroslav Šilhavý „Je to pro nás ztráta, ale za svoji výkonnost si to zasloužil. Máme tu kvalitní hráče, kteří jej dokáží zastoupit. Hlavně je dobré, že je vidět, že i hráči jednadvacítky se mohou posunout do áčka," narážel Kovář i na další trojici mladíků (Matěj Jurásek, David Jurásek, Tomáš Čvančara), které reprezentaci U21 „ukradl" Šilhavý.

Vnímá tak prostupnost mezi jednotlivými celky Kovář, který byl pro zápasy s Polskem a Moldavskem jmenován mezi náhradníky Šilhavého výběru, jako výraznou motivaci do další práce? „Reprezentovat svoji zemi je vždy super, ať už se jedná o U21, nebo áčko. Vždy budu rád, když mě povolají," ukázal rodák z Uherského Hradiště, že působení v národním týmu si váží.

Pro Kováře bude probíhající sezona asi tou vůbec nejnáročnější v kariéře. Sparta bude totiž dost možná až do posledního kola nadstavbové části Fortuna ligy bojovat o zisk mistrovského titulu, navíc také postoupila do semifinále MOL Cupu. A v době, kdy si mnozí z jeho klubových spoluhráčů budou již užívat zaslouženého volna, bude Kovář s největší pravděpodobností hájit českou svatyni na Mistrovství Evropy do 21 let. To pro „Lvíčata" začíná 22. června duelem s Anglií, kromě ní budou bojovat ve skupině C i s úřadujícími mistry z Německa a Izraelem. „Profese fotbalisty je taková. Já fotbal zbožňuji, EURO je pro mě takovou třešničkou na dortu," prozradil Kovář, že krátká dovolená je tím posledním, co by ho trápilo.

Reklama

Související témata: