Hlavní obsah

Lvíčata čekají poslední generálky před Eurem. Není to jen obyčejná příprava, ví Suchopárek a očekává špičkové výkony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečný test. Přípravná utkání proti jejich vrstevníkům z Belgie (24.3.) a Nizozemska (27.3.) budou pro české reprezentanty do jednadvaceti let generálkami na evropský šampionát, který začíná koncem června. V nabité skupině C budou Lvíčata bojovat o postup s Anglií, Německem a Izraelem. Následující duely proti dalším dvěma účastníkům mistrovství tak dost možná napoví, jak jsou čeští mladíci schopní obstát v konfrontaci s top národními týmy starého kontinentu. „Jde o poslední prověrku před Eurem, která je pro všechny velice důležitá a může být stěžejní pro nominaci na šampionát,“ uvědomuje si trenér Jan Suchopárek.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky s Norskem (vlevo s číslem 11 útočník Filip Vecheta).

Článek

Jakou máte představu o nadcházejících soupeřích a složení jejich kádrů?

Stejně jako u nás došlo u obou výběrů ke změnám. Někteří hráči jsou přesunutí do A-týmů, jiní jsou zranění. Soupeři hráli poslední utkání shodně v září, od té doby se nesešli. Pro každého jde o poslední prověrku před Eurem, která je pro všechny velice důležitá a může být stěžejní pro nominaci na šampionát.

Někteří z vašich hráčů nemohli odjet, ať už kvůli zdravotním potížím, nebo z toho důvodu, že byly nominováni do reprezentačního A-týmu. Mrzí vás to například proto, že jste nějaké z nich chtěl ještě naposled vyzkoušet, například na nové pozici?

O hráčích „áčka" se asi nebudeme bavit, o nich víceméně víme a jednoznačně patří do kádru. Včetně například Matěje Juráska, který toho u nás sice tolik neodehrál, ale jeho kvalita směrem do ofenzívy je nadstandardní. Co se týče zraněných, budou nám hodně chybět hráči středové řady, jako Honza Žambůrek či Filip Souček. Ti pravidelně nastupovali v kvalifikaci a hodně nám pomáhali. Kvůli absenci Martina Vitíka pak musíme vyzkoušet nové varianty i ve stoperské dvojici, využijeme tak hráčů, kteří v současnosti hrají ligu. Například kluci z Pardubic (Robin Hranáč a Tomáš Vlček, pozn. red.) působí velice dobrým dojmem.

S kolika ze čtyřech hráčů, kteří jsou nyní v A-týmu (Tomáš Čvančara, David Jurásek, Matěj Jurásek, Martin Vitík), reálně počítáte pro Euro?

Uvidíme. Hlavní slovo budou samozřejmě mít trenéři „áčka", pokud se jim hráči budou zdát a podají výborné výkony v zápasech s Polskem a Moldavskem, tak má přednost jednoznačně A-mužstvo. Když budou v červnu k dispozici všichni čtyři, budeme rádi. Když ne, věřím, že je dokážeme nahradit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník Tomáš Čvančara na tréninku reprezentace.

Dáte v následujících přípravných utkáních šanci ukázat se všem hráčům ze současné nominace?

Plánujeme hráče vidět v tréninkovém procesu i zápasech. Je pro ale nás důležité, aby výsledky odpovídaly přípravě mužstva před mistrovstvím Evropy, čili si nemyslím, že dojde k nějakým zásadním experimentům. Úplně nepředpokládáme, že bychom v jednom zápase prostřídali všechny hráče, ale ti, kteří nebudou zapojeni v prvním utkání, dostanou šanci v určité části toho následujícího.

Postavíte do zápasů dvě vyvážené jedenáctky, nebo máte nějaký jiný úmysl?

Máme jiný úmysl. Nechceme, aby sestavy byly vyvážené, ale abychom měli mužstva na špičkové úrovni. Není to obyčejná příprava, ale víceméně generálka na šampionát. Soupeři jsou tak kvalitní, že si nemůžeme dovolit žádné experimenty.

Berete utkání, která vás čekají, nejen jako poslední test před Eurem, ale i napravení reputace z listopadového srazu? Tam jednadvacítka utrpěla vysoké porážky s Portugalskem (1:5) a Norskem (0:4).

Jednoznačně. Tohle soustředění má úplně jiné grády, než to předchozí. Naposledy nám chyběli hráči z nejlepších českých klubů, kteří hráli pohárová utkání. V listopadu také docházelo ke změnám v kádru během srazu, odjelo pět hráčů, přijelo šest nových, a měli jsme navíc dva zraněné, což mělo i vliv na výsledky. Věřím, že se nám dojem podaří napravit.

Skupinové duely Eura bude hostit gruzínské Batumi, plánujete se tam ještě před turnajem podívat? Nebo se tak již stalo a víte, co vás čeká?

V Batumi jsme byli, ale čeká nás ještě další inspekční cesta. Tréninkové plochy a hřiště jsou totiž stále ve výstavbě. Máme průběžné informace od UEFA, která nám posílá reporty postupu prací přímo z místa. S vedoucím mužstva Michalem Černým počítáme, že bychom do Batumi vyrazili v průběhu května a doladili tam veškeré detaily pobytu.

Reklama