Hlavní obsah

Kovaříkova pravačka? Asistence jako levou. Ale střelou málem trefil tramvaj, smál se trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden centr pravou přímo na hlavu skórujícího Erika Prekopa, druhý pak v českých luzích a hájích proslulou levačkou na stejně efektivního Davida Puškáče. Jan Kovařík byl coby levý wingbek jedním ze strůjců cenného skalpu Sigmy Olomouc, jíž Bohemians doma porazili 3:2. „Zápas měl úplně všechno, v téhle sezoně jsem si žádný neužil více,“ hlásil 35letý hrdina zelenobílé poloviny Vršovic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovařík z Bohemians během utkání s Olomoucí.

Článek

Nebezpečí, které v sobě skrývá jeho levačka, asi není třeba dlouze představovat. Proto Kovařík možná více než pětitisícovku diváků v první půli šokoval. Za patou si totiž zasekl balon na slabší pravačku a nádherně pobídl ke gólu nabíhajícího Prekopa. „Asi je o mně známé, že mám dobrou levou. Ale v některých fázích jde o to udělat něco překvapivého. Pak jsem měl pravou ještě jeden centr, ten byl také docela slušný. Centrovalo mi to dobře,“ culil se Kovařík. „Jen ta střela mi opravdu nesedla,“ dodal s úsměvem.

Co má na mysli? Ještě předtím, než přihrál na vyrovnávací branku Puškáče, totiž wingbek Klokanů za stavu 1:2 napřáhl slabší nohou zpoza vápna. A troufalá akce měla žalostné vyústění. „To, jak si to naváděl na pravou a málem trefil tramvaj, bylo hodně ambiciózní,“ smál se svému svěřenci trenér Jaroslav Veselý. Pumelice z kopačky Kovaříka totiž opravdu málem vyletěla ze stadionu. Na obranu zkušeného fotbalisty je ale třeba dodat, že na opačnou stranu, než je ta, za níž se tramvajová zastávka opravdu nachází. Pokud tedy kouč klokaní party nemyslel tu na poměrně vysokém kopci za stadionem…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Bohemians se radují po jednom z gólů proti Olomouci.

Když měl ale o Kovaříkovi mluvit vážně, nacházel jen slova chvály. „I když leváci to tak nemívají, my víme, že pravou něco umí. Obě jeho asistence byly přesně ty centry, které od něj chceme. Kdyby mu tam ještě padly ty nůžky, aspiroval by na nejlepšího hráče utkání,“ vysekl Veselý poklonu bývalému hráči Plzně či Jablonce.

Již po obratu na 3:2 pro Bohemians se totiž Kovařík v bouřícím Ďolíčku akrobaticky pověsil do vzduchu a pokusem přes hlavu jen o kousek minul branku Sigmy. „Gól nůžkami jsem v lize ještě nedal, to bych si pamatoval. Snad to ještě stihnu. Pokud by se mi to povedlo teď, asi bych přišel až na další zápas v neděli,“ vykládal a byl evidentně v dobrém rozmaru.

Aby také ne. Klokani totiž sezonu nezačali ideálně a skalp toho času třetího týmu tabulky má tedy cenu zlata. Navíc s přihlédnutím k tomu, že v utkání dvakrát prohrávali.

„Fantasticky jsme se s tím poprali. Nepoložil nás první ani druhý gól, toho si cením úplně nejvíc. Důležité jsou také ty body, máme teď nějakých 1,5 na zápas (13 v devíti duelech, čili 1,44, pozn. red.). Když to budeme držet na této úrovni, uděláme jich 45, což by mělo zaručit účast ve skupině o titul. Tam bychom se chtěli dostat,“ hleděl Kovařík do budoucnosti.

  0 : 0 Plzeň - Ostrava 0 : 0 17. min Živě
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 0 Slovácko - Slavia 0 : 0 20. min Živě
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  0 : 0 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 0 15. min Živě
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.