Hlavní obsah

Demolice. Proslulý fotbalový svatostánek se změní k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce si žádá částečnou demolici. Proslulý stánek fotbalistů Barcelony Camp Nou podle zahraničních médií přijde při zahájené přestavbě o některé charakteristické prvky. Dostane jiné. Prakticky kompletní nový kabát. Katalánský klub ukazuje neobvyklé snímky, na nichž je zachycena činnost těžké techniky.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Camp Nou, fotbalový stánek FC Barcelona v dosavadní podobě.

Článek
Fotogalerie

Stavební práce mají potrvat do konce roku 2024. Podle informací médií bude generální rekonstrukce stát miliardu eur, jak bylo avizováno při jejím oznámení loni v dubnu. Provádí ji turecká společnost Limak Construction.

Na záznamu zveřejněném společností Blaugrana jsou vidět zdemolované prvky z blízkosti stadionu. Uvnitř už také probíhá demontáž sedadel, začalo se v horním patře.

Výsledkem akce bude rekonstrukce dvou spodních pater tribun a kompletní demolice a výstavba třetí, nejvyšší úrovně a zvýšení kapacity až na 105 tisíc diváků. Počítá se s montáží střechy, která nově zakryje všechny tribuny.

Kolem stadionu budou vybudována krytá parkoviště, VIP zóny a komerční plochy. Přestavěno bude i muzeum, které se bude nacházet ve třetí úrovni.

Součástí areálu má být hotel, kanceláře, kluziště a nové basketbalové hřiště Palau Blaugrana.

Camp Nou byl otevřen v roce 1957, v minulosti prošel různými rekonstrukcemi. První začala v roce 1981, kdy byl stadion rozšířen na oslavu mistrovství světa 1982, které se hrálo ve Španělsku. Kapacita stadionu tehdy činila 120 000 diváků. Druhá přestavba proběhla v roce 1994, aby se přizpůsobila předpisům UEFA. To vyvolalo nutnost snížit úroveň hřiště, aby stadion ztratil co nejméně míst. Kapacita poklesla na současných 99 354 místech.

Rozměry hrací plochy jsou 105x68 metrů. 13. února 1998 byl UEFA klasifikován jako stadion elitní kategorie.

Reklama