Hlavní obsah

Kapitáni Realu i Barcelony v jednom šiku! Nesmiřitelné sjednotila revolta proti Američanům

Jsou chvíle, kdy jde i věčná rivalita nesmiřitelných rivalů stranou. A tak fotbalové Španělsko momentálně prožívá výjimečnou chvíli, kdy kapitáni Realu Madrid a Barcelony stojí bok po boku v čele šiku zástupců všech prvoligových klubů. Důvodem je export zápasů do Severní Ameriky, k němuž se La Liga zavázala navzdory nesouhlasu fotbalového svazu i samotných hráčů.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Stoper Realu Sergio Ramos (vlevo) v hlavičkovém souboji s dalším střelcem středečního utkání Diegem Costou.

Článek

O peníze jde vždy až v první řadě. La Liga se s americkou společností Relevent Sports dohodla, že v každé z následujících patnácti sezón uvidí fanoušci v Severní Americe minimálně jeden zápas španělské ligy.

Nejde přitom jen o televizní přenosy, kvůli nimž utkání začínají ve 22:15. Některé zápasy by se měly hrát přímo za mořem. La Liga pronajala Američanům i své největší klenoty, Real Madrid s Barcelonou.

„Pokud jde o marketink, prim hraje Premier League. Má výhodu, že anglicky se lze domluvit téměř na celém světě. Podívejme se však na vítěze hlavních evropských trofejí. Všichni jsou ze Španělska, které dominuje a má nejkvalitnější týmy," poukazuje Charlie Stillitano, výkonný předseda společnosti Relevent Sports.

„Premier League vydělala nejvíce peněz. Ale co se týče fotbalu, Španělé jsou mnohem lepší než kdokoliv jiný. A nyní se dohodli, že patnáct let budou hrát své ligové zápasy v USA," mne si ruce americký byznysmen, který za projektem stojí.

Messi a Ramos na jedné lodi

Ve Španělsku však vyvolal odpor a zděšení. K dohodě totiž došlo navzdory zamítavému postoji jak národního fotbalového svazu (RFEF), tak hráčské asociace (AFE).

Kapitáni všech dvaceti prvoligových klubů v čele s Lionelem Messim a Sergio Ramosem se během dneška sejdou, aby připravili společné prohlášení proti takovým plánům vedení soutěže.

Hráči každopádně požadují změnu pozdních časů zápasů. Během víkendového prvního kola byly výkopy tří duelů stanoveny až na 22:15, takže utkání končila až po půlnoci. Fotbalisté mají obavy ze zranění, proto chtějí, aby večerní zápasy začínaly alespoň o trochu dříve.

Hráči zároveň požadují, aby se ligové zápasy nehrály v pátek, respektive v pondělí, protože tyto termíny se ukázaly mezi fanoušky jako nepopulární.

Reklama

Související témata: