Hlavní obsah

Na znamení solidarity s Viníciem zhasla v Riu světla na soše Krista Spasitele

V Riu de Janeiro v pondělí večer na znamení solidarity s fotbalovým útočníkem Viníciem Júniorem zhasla na hodinu světla na ikonické soše Krista Spasitele. Brazilský kanonýr Realu Madrid si stěžoval na to, že je ve Španělsku terčem rasistických urážek, a jeho slova vzbudila velký ohlas.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

V Riu de Janeiro v pondělí večer na znamení solidarity s fotbalovým útočníkem Viníciem Júniorem zhasla na hodinu světla na ikonické soše Krista Spasitele.

Článek

Arcidiecézní svatyně, jež celosvětově známou sochu spravuje, nechala vypnout světla v 18:00 místního času po dohodě s Brazilskou fotbalovou konfederací a organizací věnující se rasové diskriminaci ve fotbale. "Osvětlení pomníku bude vypnuto coby symbol kolektivního boje proti rasismu a na znamení solidarity s Viníciem Júniorem a všemi, kteří čelí na celém světě předsudkům," uvedli představitelé arcidiecézní svatyně na instagramu.

Vinícius se v nedělním zápase ve Valencii stal už po několikáté v této sezoně terčem rasistických urážek a na twitteru v pondělí označil španělskou ligu i celou zemi za rasistickou. Dvaadvacetiletému útočníkovi vyjádřili podporu předseda FIFA Gianni Infantino, hvězda Paris St. Germain Kylian Mbappé, šéf španělské fotbalové federace Luis Rubiales či jezdec formule 1 Lewis Hamilton.

Brazilská vláda v reakci vyzvala španělské úřady, aby viníky útoků proti fotbalistovi potrestali. Vinícius zhasnutí sochy v Riu ocenil a poděkoval za podporu. "Tento čin solidarity mě dojal. Ale především chci ostatní inspirovat a ještě více upozornit na náš boj," napsal na twitteru.

Reklama

Související témata: