Hlavní obsah

Španělská prokuratura stáhla obžalobu Neymara

Aktualizováno

Španělská prokuratura stáhla obžalobu vůči brazilskému útočníkovi Neymarovi a všem dalším obviněným. Třicetiletý fotbalista Paris St. Germain byl před soudem kvůli korupci a daňovým podvodům.

Foto: AP Photo/Francois Mori

Neymar si může oddychnout

Článek

O překvapivém kroku státního zastupitelství dnes informovala agentura AFP. Na začátku procesu přitom prokuratura pro Neymara požadovala dvouleté vězení a pokutu deset milionů eur (245 milionů korun).

Po vystoupení všech obviněných před soudem však státní zástupce Luis García Canton rozhodl o stažení obžaloby. "Není zde ani náznak zločinu," prohlásil a vyzval soudce, aby všechny obžalované zprostil obžaloby.

Neymar byl před soudem kvůli nejasnostem při přestupu ze Santosu do Barcelony v roce 2013. Spolu s ním byli obviněni jeho rodiče, bývalí šéfové katalánského celku Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu a někdejší prezident Santosu Odilio Rodrigues.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Neymar z PSG.

Podle španělských úřadů se Neymar dopustil daňových úniků ve výši 8,4 milionu eur (206 milionů korun). Žalobu na něj podala také investiční společnost DIS, která vlastnila 40 procent fotbalistových práv, ale za přestup nedostala odpovídající částku.

Důvodem byla podle ní skutečnost, že Barcelona zfalšovala cenu transferu. Oficiálně katalánský celek za Neymara v roce 2013 zaplatil 57 milionů eur, později ale vyšlo najevo, že cena činila téměř 83 milionů.

Podle informací agentury Reuters nyní Neymarova rodina bude po společnosti požadovat uhrazení soudních nákladů. Zvažuje také, že se s ní bude soudit kvůli odškodnému.

Reklama

Související témata:
Prokuratura