Hlavní obsah

Téměř 90 tisíc diváků sledovalo jeho debut. Patnáctiletý talent oslnil španělskou La Ligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu teprve 15 let, ale už si zahrál po boku velkých jmen jako Robert Lewandowski, Sergio Busquets či Ousmane Dembélé. Velký talent fotbalové Barcelony, útočník Lamine Yamal, nastoupil v sobotu do utkání La Ligy proti Realu Betis na Camp Nou a jeho premiéru v modrobordovém dresu sledovalo 88 530 lidí. Španělský křídelník navíc nebyl daleko od zaznamenání své první branky a asistence.

Foto: Albert Gea, Reuters

Patnáctiletý útočník Barcelony Lamine Yamal a za ním kouč Barcelony Xavi Hernández.

Článek

Yamal naskočil do zápasu v čase 82:49 za stavu 4:0 pro domácí a to za jiného odchovance Barcelony osmnáctiletého záložníka Gaviho. Už v 86. minutě se mohl rodák z Esplugues de Llobregat radovat ze své první branky, když využil své rychlosti a instinktivně se dostal ke špatně zpracovanému balonu obránce Betisu Martína Montoyi, ale jeho střela levou nohou z bezprostřední blízkosti našla pouze trup brankáře hostů.

O necelé tři minuty později dostal svou přihrávkou vzduchem alá Lionel Messi do obrovské šance útočníka Dembélého, jenže Francouzovi, který se vrátil do sestavy po zhruba třech měsících, se nepodařilo míč ukočírovat a balon tak doputoval pouze k brankáři Ruiu Silvovi.

„Řekl jsem mu, že stav je 4:0 a není na něm žádný tlak, ať si zkusí vystřelit, přihrát, ukázat nějaký trik. A vidíte to, působil sebevědomě a málem vstřelil gól," chválil mladíka trenér katalánského celku Xavi Hernández. „Představte si, že je vám 15 let a nastoupíte před téměř vyprodaným Camp Nou. Už na trénincích bylo zřejmé, že se jedná o speciálního hráče. Má před sebou dlouhou cestu, ale talentu disponuje na rozdávání. Teď je to na něm, jak s ním naloží," dodal španělský kouč.

Xaviho podporu doplnil útočník Raphinha: „Mluvili jsme o tom se spoluhráči na lavičce. Když mně bylo 15, hrál jsem za malý tým v Brazílii. Lamine Yamal teď nastoupil za Barcelonu a před plným stadionem. Mrzí mě, že neskóroval, byl k tomu opravdu blízko, ale i tak si myslím, že je to pro něj neuvěřitelná zkušenost. Všichni jsme tu pro něj, abychom mu pomohli naplnit jeho potenciál."

Reklama