Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Snový start mladíka. Mezi dospělými ještě nedostal gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě utkání mezi chlapy, dvě čistá konta. Brankář Radek Vítek zažívá snový vstup do světa dospělého fotbalu. Dvacetiletý talent, jenž posledních tři a půl roku dozrával v akademii slavného Manchesteru United, vychytal v sobotu Accringtonu Stanley z anglické čtvrté ligy remízu 0:0 s Grimsby Town. Portál SofaScore Vítkův výkon ohodnotil známkou 8,0, která ho učinila nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu.

Foto: archiv Sport Invest

Brankář Radek Vítek prodloužil smlouvu v Manchesteru United.

Článek

„Jsem nadšený z toho, jak proběhly poslední dva zápasy,“ zářil Vítek v rozhovoru pro klubový web. K bezbrankové remíze s Grimsby navíc v závěru pomohl exkluzivním zákrokem, kdy na roh vytáhl takřka gólovou hlavičku. Při níž už někteří oponenti zvedali ruce nad hlavu. „Pamatuji si, že nám letěl do vápna centr. Byl tečovaný, takže soupeř hlavičkoval sám. No, a já to prostě chytil,“ culil se.

Klíčový moment neunikl ani zraku trenéra Johna Colemana. „Parádní zákrok, udržel nás ve hře. Radek vychytal dvě čistá konta po sobě, navíc skvěle zapadl do kabiny. Myslím, že jeho působení se oběma stranám vyplatí,“ pravil kouč Accringtonu.

Fotogalerie

Zdánlivě by šlo namítnout, že Vítkovy výkony zas tolik neznamenají. Vždyť přeci jde „jen“ o čtvrtou nejvyšší soutěž.

I ta je ale v Anglii profesionální. Zatraceně náročná. A navíc se těší velkému zájmu fanoušků. Utkání mezi Accringtonem a Grimsby sledovalo přímo na stadionu 5 450 diváků, což je dokonce méně než ligový průměr. Ten se v aktuální sezoně drží na cifře 6 188. Co by za takovou návštěvnost dala například slovenská Niké liga se svými dvěma a půl tisíci..

.

I z toho je patrné, že bez dvou centimetrů dvoumetrový Vítek nečelí žádným nazdárkům. A vede si znamenitě. V Accringtonu momentálně hostuje z Manchesteru United, kam přišel jako šestnáctiletý z Olomouce. Rudí ďáblové brankářskou naději dosud využívali jen v utkáních juniorky, ač se párkrát podívala i na lavičku A-týmu. Až v lednu padlo rozhodnutí. Vítek nejprve prodloužil kontrakt do roku 2027, načež šel na půl roku hostovat. Aby premiérově okusil dospělý fotbal.

Zatím s tím nemá sebemenší problém. Aklimatizace probíhá hladce, dva čisté štíty budiž jasným důkazem.

„Věřím, že Accrington mi bude sedět. Chci pravidelně hrát, ne pouze vysedávat mezi náhradníky,“ doufal Vítek krátce poté, co bylo potvrzeno jeho nové působiště. Pokud bude i nadále odmítat inkasovat, jeho přání se s téměř stoprocentní jistotou splní.

A třeba jej po červnovém návratu na Old Trafford čeká zápůjčka na o něco prestižnější adresu. Nebyl by ostatně prvním českým gólmanem, který prošel United a povedeným hostováním si udělal jméno. Exsparťan Matěj Kovář by mohl vyprávět…

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.