Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Společně s Čvančarou vládl Janošek, blýskl se výstavní trefou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstřelil v posledním ligovém kole dva góly, z toho jeden z penaltového puntíku, ale Tomáš Čvančara to není. Takto příjemnou bilanci totiž z krajánků nezapsal pouze debutant bundesligového Mönchengladbachu, ale také středopolař Dominik Janošek z NAC Bredy, působící ve druhé nizozemské lize. Oba se díky tomu, dle hodnocení analytického portálu SofaScore, se známkou 8,3 podělili o pomyslnou korunu pro nejlépe hodnoceného legionáře posledního víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Dominik Janošek se raduje z branky

Článek
Fotogalerie

O Čvančarově úžasné premiéře v německé nejvyšší soutěži se toho napsalo již mnoho. Aby také ne, vždyť byl vyhlášen vůbec nejlepším hráčem celého utkání, okamžitě si jej navíc zamilovali i fanoušci. I když jeho plodný střelecký den k plnému bodovému zisku nevedl, reprezentační útočník naopak srovnával proti Augsburgu na konečných 4:4 v poslední minutě nastaveného času.

Což byl také hlavní rozdíl mezi povedenými představeními obou legionářů. Janošek, jenž v minulé sezoně zářil v dresu Pardubic, totiž Bredu nasměroval k vítězství 2:1. Svůj pokutový kop nasměroval 25letý středopolař, stejně jako jeho krajan, k levé tyči. A ačkoliv brankář, stejně jako v případě Čvančary, směr penalty vystihl, na prudkou ránu nedosáhl.

O chvilku poté pak Janošek předvedl opravdovou fotbalovou parádu, jíž dal vzpomenout na svých několik spektakulárních tref v posledním ročníku Fortuna ligy. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se opřel do míče z nějakých pětadvaceti metrů, jeho pumelice pak vymetla všechny pavučinky v levém horním rohu branky. Překrásný gól se nakonec ukázal být vítězným, neboť rezerva AZ Alkmaar se zmohla již jen na snížení.

Bývalý hráč Slovácka či Plzně tak vstoupil do první zahraniční štace v kariéře naprosto snově. V úvodních dvou duelech se prosadil již třikrát, jelikož jednou skóroval i v prvním kole. Vévodí tak tabulce střelců nizozemské druhé ligy a má našlápnuto na, minimálně číselně, nejpovedenější sezonu v dosavadní kariéře. Přitom již v minulém ročníku byl nebývale produktivní, to Pardubice nasměroval k záchraně prvoligové příslušnosti devíti přesnými zásahy.

„Kouč říkal, že ode mě bude čekat gólů ještě minimálně dvojnásobek," prohlásil Janošek v rozhovoru pro iDnes krátce poté, co byl jeho přesun do Nizozemska oficiálně potvrzen. „Podobně jako trenér Kováč se mnou počítá na pozici desítky nebo osmičky. Chce po mně, abych se hodně dostával do střelby, dával góly a připravoval šance," vysvětlil.

Právě šéf pardubické lavičky se, posunutím Janoška výše v sestavě, pod záložníkův výkonnostní vzestup výrazně podepsal, a pomohl mu tak docílit angažmá v zahraničí. A pokud bude si jeho bývalý svěřenec nastolenou formu udrží, je asi jen otázkou času, kdy přiletí laso z vyšší soutěže. Ať už té elitní nizozemské, nebo kterékoliv jiné.

Reklama