Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Vaclík čistými konty posouvá svůj tým k záchraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát udržel nulu, dvakrát slavil vítězství. Fotbalový brankář Tomáš Vaclík prožívá ve druholigovém španělském Albacete příjemné týdny. Zachraňující se celek získal v posledních dvou kolech šest bodů a posunul se pryč ze sestupových příček. V nedělním duelu zvítězilo Albacete 1:0 nad Eldense a pětatřicetiletý gólman za jistý výkon od portálu SofaScore vyfasoval známku 7,6, díky čemuž se stal nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík během utkání Ligy národů se Švýcarskem.

Článek

„Jsme velmi vděčni za podporu, které se nám dostává. Teď musíme získat body i v příštím utkání doma,“ vyprávěl spokojený Vaclík španělským novinářům v jejich řeči.

Ještě před dvěma týdny to přitom s mužstvem někdejší reprezentační jedničky vypadalo bledě. V šesti duelech s Vaclíkem mezi tyčemi ani jednou nezvítězilo a propadlo se na předposlední příčku. Ačkoli v jednom z remízových duelů senzačně zneškodnil hned dvě penalty.

Vacíkovy plány po utvrzení přestupu tak dostávaly pořádně hlubokou trhlinu. „Mám hlavní cíl. Pomoct Albacete k záchraně,“ řekl v únorovém rozhovoru pro Sport.cz.

Po dvou hubených jednobrankových vítězstvích je situace o poznání příjemnější. Celek z jihovýchodu Španělska se vyšvihl těsně na první nesestupové, osmnácté místo. Možná ale jen na chvilku. Devatenáctá Cartagena má totiž k dobru pondělní utkání s Realem Oviedo (20:30) a stejně bodů. Dvě Vaclíkova čistá konta v řadě ale zažehla naději k lepším zítřkům.

„Neinkasovat je ve fotbale nejdůležitější. Těší nás, že se nám to v posledních zápasech podařilo. Konečná pozice týmu vždy více závisí na počtu čistých kont než na tom, kolik gólu vstřelí,“ mnul si ruce kouč Alberto González.

Cesta za záchranou je šest kol před koncem rozjeta relativně nadějně, minimálně ve srovnání se situací před čtrnácti dny. S dalším cílem Vaclíka to ale vypadá o něco hůře.

„V hlavě mám mistrovství Evropy, snad to není úplně nereálné. Věřím, že když začnu hrát a bude se mi dařit, šanci na nominaci mít budu,“ vyprávěl Vaclík ve zmíněném interview.

Dlouholetá opora držela tým na posledním Euru, kde český výběr došel až do čtvrtfinále. Jenže pro to letošní se vyrojila zatraceně zdatná konkurence.

Pozici jedničky si pravděpodobně uzmul Jindřich Staněk ze Slavie, v Plzni pak září jeho náhrada Martin Jedlička. Matěj Kovář s německým Leverkusenem coby pohárový specialista útočí na treble, neotřesitelnou pozici v rakouském Sturm Grazu má Vítězslav Jaroš, jehož mančaft myslí na titul. Václav Hladký pak s anglickým Ipswichem hraje o postup do Premier League.

Reprezentační kouč Ivan Hašek má z čeho vybírat.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Bohemians zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.