Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Ve třiceti letech konečně chytá první ligu. Dlouhán trumfnul i reprezentanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předlouho se načekal na příležitost chytat nejvyšší soutěž. Šancí, kterou dostal na prahu třicítky, ale nepohrdl. Brankář rumunského Petrolulu Ploješť Lukáš Zima je v probíhající sezoně svému týmu oporou, což dokázal i ve víkendovém duelu proti Otelulu Galati (0:0). Proti dominujícímu soupeři udržel čisté konto, za což si od portálu SofaScore vysloužil vysokou známku 7,7, jíž v top pětici krajánků překonal i jednoho bývalého a tři současné reprezentanty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lukáš Zima

Článek

Bez čtyř centimetrů dvoumetrový gólman ještě v dorosteneckém věku přestoupil do italského Janova, a byla mu predikována zářná budoucnost. I přesto, že pravidelně figuroval ve všech mládežnických kategoriích národního týmu, se ale jeho vývoj zasekl. V Itálii nikdy věhlasnou Serii A neokusil, ač byl několik let součástí A-týmu Janova. Putoval tedy po hostováních v nižších soutěžích na Apeninském poloostrově, načež v létě 2021 coby volný hráč zmizel do nizozemského Venla. Pro upřesnění – druholigového.

Fotogalerie

Když před probíhajícím ročníkem posílil Petrolul, stále tedy platilo, že během kariéry nikdy nechytal žádnou nejvyšší soutěž. V devětadvaceti letech…

Jenže Rumunsko se zdá být Zimovou zemí zaslíbenou. Už v říjnovém rozhovoru pro Sport.cz si své tehdy ještě nové angažmá pochvaloval. I proto, že konečně ochutnal sladkou roli prvoligové jedničky. „Nechci to zakřiknout. Ale každý brankář je rád, když chytá a může ukázat, co v něm je. Vážím si toho a doufám, že to tak i bude pokračovat,“ vyprávěl jmenovec reprezentačního stopera Davida.

Už je asi bezpečné tvrdit, že pokračuje. Zima nechyběl mezi tyčemi v žádném ze třiadvaceti ligových utkání, v nichž udržel hned deset čistých kont, jedno z nich i v posledním duelu s Otelulem. Což ho řadí na dělenou první příčku mezi všemi gólmany společně se Stefanem Tarnovanuem z FCSB.

Ten ale hájí barvy vedoucího celku tabulky a favorita na zisk titulu, zatímco Zimův Petrolul je až devátý. I díky českému brankáři disponuje druhou nejlepší obranou v soutěži (právě po FCSB), jenže v ofenzivě? Ničím neředěná, čistá bída a třetí nejhorší útok ligy.

Jak ostatně přiznal sám Zima už ve zmíněném, říjnovém rozhovoru, nejde o krátkodobý problém. „Víme, že se nám moc nedaří střílet góly,“ vyprávěl tehdy.

Jemu osobně se, na druhou stranu, brankám nadmíru daří zabraňovat. Vždyť v posledním zápase proti Otelulu tahali Zima a spol. za jednoznačně kratší konec, soupeř zvítězil markantním rozdílem jak v procentech držení míče (65:35), tak střelách mezi tři tyče (7:2). Téměř dvoumetrový čahoun ale soupeři skórovat nedovolil. Již podesáté v sezoně.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen