Hlavní obsah

Limberský o bitvě s Messim a spol.: Až budu starý, můžu se u piva chlubit, že jsem hrál na Barceloně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 11 lety stál v tunelu Camp Nou. K uším mu doléhal řev tribun, vedle něj stáli Messi, Xavi, Villa, Iniesta a další klenoty Barcelony. Bývalý obránce fotbalové Plzně David Limberský se musel štípnout, jestli se mu to nezdá. S provinčním klubem, který se poprvé prodral do Ligy mistrů, se chystal vzdorovat nejlepšímu týmu světa.

Foto: Foto FCVP-Michal Belšán

David Limberský si během své kariéry zahrál i proti slavné Barceloně

Článek

Barcelona (od našeho zpravodaje) - „Ptali jsme se sami sebe, kam jsme se to vlastně dostali," říká Limberský. Ve středu večer bude na Camp Nou znovu. V roli fanouška bude mačkat Viktorii palce v úvodním duelu skupiny Ligy mistrů.

Když jste na podzim 2011 dorazili na Camp Nou, co to s vámi dělalo?

Tohle byl splněný sen, mám vzpomínky na celý život. Až budu starý, můžu se u piva chlubit, že jsem hrál na Barceloně. Camp Nou je nádherný chrám. Je tam i kaple, kde se hráči Barcelony modlí. Bylo zvláštní stát vedle všech těch borců v tunelu. Oni byli také překvapeni.

Z čeho?

Dobře si na tu scénu vzpomínám. Stáli jsme v řadě, náš kapitán Horvi (Pavel Horváth) stál vzadu, pak nás pomalu předcházel. Bylo srandovní pozorovat grimasy Xaviho, Iniesty a dalších. Jakoby říkaly: Proboha, kdo to je, a ještě to má kapitánskou pásku.(směje se) Ale myslím, že jsme je překvapili, ještě v osmdesáté minutě jsme prohrávali jen o gól. Porážka nula dva byl super výsledek proti nesmrtelným hvězdám.

Báli jste se debaklu před výkopem?

Věděli jsme, že šance na úspěch jsou malé. Ale byli jsme po předkolech sebevědomí, předtím jsme odehráli dobrý zápas na San Siru proti AC Milán. Takže jsme nebyli úplně vykulení.

Bojíte se debaklu nyní?

Plzeň má nejtěžší skupinu ze všech čtyř účastí v Lize mistrů. Předtím jsme mohli bojovat o třetí místo s Borisovem a dvakrát s CSKA Moskva. Teď je papírově třetím týmem Inter Milán, tím je řečeno vše. Každý bod bude fantastický. Kdyby kluci uhráli nulu, těžko jim může někdo něco vyčítat. Ale titul a Ligu mistrů taky nikdy absolutně nečekal, proč by nemohla Plzeň překvapit do třetice?

Je současná Barcelona slabší?

Nechci hodnotit, jestli je slabší nebo není. Je jiná, plná mladých reprezentantů. Myslím, že kdyby kluci dostali starou Barcu, mohli by uhrát lepší výsledek. Tahle je lačná po úspěchu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fotbalisté Plzně se radují z branky

Navíc se může opřít o letní posilu, kanonýra Lewandowského.

Lewandowski je to mašina na góly, zabiják. Ale před deseti lety na Euru nám gól nedal.

Prožíval jste po srpnovém postupu do Ligy mistrů podobné emoce jako při premiérovém postupu?

Fanoušek je nadšený, šťastný. Ale když je člověk na hřišti, euforie je daleko větší. Mám Viktorku jako rodinu, klukům moc přeju. Jsem s nimi v každodenním kontaktu. Vím, s čím se minulou sezonu prali, jak těžkou pozici měli. Zachránili vlastně celý klub.

Jak vůbec probíhá příprava na soupeře, o kterém víte, že je o několik úrovní výš?

Až budou trenéři klukům oznamovat taktiku, ozve se možná i smích. Tenkrát třeba trenér Vrba řekl, že Messi je jenom levá noha. Dostali jsme záchvat smíchu. Myslím, že někteří kluci už něco zažili. Jestli se jim povede proti gigantům něco uhrát, je ve hvězdách. Ale už jen postup do Ligy mistrů je vzhledem k okolnostem pohádka. Tenhle tým, co udělal titul a Ligu mistrů, má můj doživotní respekt.

Jak skončí úvodní vystoupení českého šampiona v Lize mistrů na stadionu Camp Nou v Barceloně?
Barcelona potvrdí roli favorita a vyhraje
64,4 %
utkání skončí remízou
12,8 %
Plzeň se postará o senzaci a zvítězí
22,8 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Reklama