Hlavní obsah

Messi a spol. byli geniální. Pro Plzeň ale bude horší hrát proti současné Barceloně! Je ohromně hladová

Když se řekne Barcelona, na první dobrou se většině fanoušků vybaví zlatá éra Messiho, Iniesty, Xaviho, Alvese, Puyola a dalších borců. Šel z ní strach, byla nejlepším týmem světa. Nezaujatý fanoušek ale dost možná ví málo o současné Barceloně. Co tedy na Plzeň večer na Camp Nou čeká? Nakolik Barca ztratila síly oproti té z podzimu 2011, kdy se jí postavil tehdejší výběr kouče Pavla Vrby?

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Kanonýr Barcelony Robert Lewandowski má často důvod ke gólovým oslavám.

Článek

Barcelona (od našeho zpravodaje) - „Co tehdy Barcelona předváděla, bylo naprosto neskutečné. Spousta hráčů byli odchovanci, mohli jim klidně zavázat oči, oni by o sobě stejně věděli. Dokázali vyhrávat, povýšili fotbal na umění. Současná Barcelona se je snaží kopírovat. Ale ať chci, nebo ne, dřívější interpreti chybí. Paganini byl taky jeden, stejně tak Mozart," říká trenér Josef Csaplár.

Odchod geniálních hráčů a následné finanční problémy se na kondici katalánského giganta notně podepsaly. Nasadit Barcelonu do starých úspěšných kolejí se pokouší ikona Xavi, který se na Camp Nou vrátil loni v listopadu už jako trenér. Společně s politikou prezidenta Laporty se snaží stvořit mužstvo podobné tomu, kterému velel jako kapitán.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Radost hráčů Barcelony po vstřelené brance.

„Jestli se ale podaří vychovat a objevit podobné typy hráčů, aby jim to ideálně ladilo, je otázka," tvrdí Csaplár, který má o katalánském klubu výtečný přehled. Roky je příznivcem filosofie Barcelony, v letošní sezoně viděl všechna její utkání.

„Není to ta stará dobrá Barcelona. Což neznamená, že ta současná je slabší. Její devizou je, že je ohromně hladová. Hráči chtějí něco dokázat, chtějí vyhrát Ligu mistrů. Touží dosáhnout nevšednosti a dokonalosti svých předchůdců. Pochopitelně nevím, jaká bude teď sestava. Ale řekl bych, že pro Plzeň bude horší hrát proti té současné Barceloně," podotýká Csaplár.

Za nejlepšího hráče současného katalánského celku považuje Francouze Dembélého, naopak ho zatím nepřesvědčuje 18letý talent Gavi. „S Valladolidem mě Gavi zklamal, ani proti Seville jsem z něho nebyl úplně nadšený. Ale podotýkám, že můj pohled je momentální, nikoli do budoucna. Absolutní top je pro mě Dembélé, neuvěřitelně pozitivní roli má Lewandowski," říká Csaplár.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Barcelonský kanonýr Robert Lewandowski slaví gól.

„Nedávno mu mohl Dembélé přihrát před prázdnou bránu. Vzal koncovku na sebe, vystřelil vedle. Reakce Lewandowského byla úžasná. Nenadával, nerozhazoval rukama. Dembélému řekl, že když mu příště nahraje, tak dá gól, což je nejlepší pro Barcelonu," doplňuje 59letý kouč, podle kterého může Viktoria těžit z toho, že ji soupeř podcení. „Jenže, znovu opakuji, tahle Barca je hladová. Ohromně," upozorňuje Csaplár.

Jak skončí úvodní vystoupení českého šampiona v Lize mistrů na stadionu Camp Nou v Barceloně?
Barcelona potvrdí roli favorita a vyhraje
64,4 %
utkání skončí remízou
12,8 %
Plzeň se postará o senzaci a zvítězí
22,8 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Reklama