Hlavní obsah

Ani spoluhráči nevěří svým očím. Nezastavitelný Haaland dvěma brankami načal demolici Kodaně

Gólová mašina nezpomaluje. Norský snajpr Erling Haaland byl obdivuhodně produktivní i v dresu Dortmundu, po letním přesunu do Manchesteru City ale vše posunul ještě o několik úrovní výše. Trhá rekord za rekordem a jeho řádění již odnesla řada defenziv. Naprázdno nevyšel ani ve třetím utkání Ligy mistrů proti Kodani, během něhož sice vydržel na hřiště pouze poločas, i tak ale dvěma vstřelenými brankami pomohl k drtivé výhře 5:0. Ve dvanácti soutěžních duelech letošního ročníku se tak dokázal prosadit již devatenáctkrát. „Nic podobného jsem v životě neviděl. Je to naprosto neuvěřitelné. Je skoro k smíchu, s jakou lehkostí skóruje,“ nechápe fantastický vstup do nového angažmá stále pouze 22letého superstřelce jeho spoluhráč Jack Grealish.

Foto: Lee Smith, Reuters

Norský kanonýr Erling Haaland z Manchesteru City slaví v Lize mistrů druhý gól do sítě Kodaně.

Článek

Haaland se po reprezentační pauze naladil třemi góly a dvěma asistencemi v ligovém derby proti United, přičemž ani dánský mistr jej nedokázal udržet na uzdě příliš dlouho. Již v sedmé minutě totiž urostlý kanonýr otevřel skóre přesným zakončením slabší pravačkou po přihrávce Joãa Cancela. Po půl hodině hry pak ukázal skvělý výběr místa, když se nejrychleji zorientoval po střele Sergia Goméze a z bezprostřední blízkosti doklepl kulatý nesmysl do odkryté kodaňské svatyně.

O poločase vedli Citizens díky následnému vlastnenci Davita Kchocholavy již o tři branky a trenér Pep Guardiola se tak rozhodl Haalanda pošetřit, nahradil jej čerstvý Cole Palmer. Ani to ale úřadujícímu šampionovi Anglie nevzalo vítr z plachet, v modrém se prosadili ještě Ryiad Mahrez a Julián Álvarez. Manchester City tak zatím prochází skupinou G Ligy mistrů bez ztráty kytičky a míří přímo za postupem do osmifinále.

„Apelovali jsme na hráče, aby soupeře nepodcenili a do utkání šli s pokorou. To do puntíku splnili, což bylo klíčem k úspěchu," liboval si po dalším vítězství kouč Guardiola. „Výsledek je opravdu skvělý, daleko více mě ale těší to, jakým výkonem jsme k němu došli," nešetřil pochvalnými slovy jinak velice přísný španělský stratég.

Na druhé straně barikády bylo pochopitelně smutněji, dánský outsider nedokázal svého movitějšího oponenta ničím překvapit a domů si tak odvezl nepopulárního bůra. „Samozřejmě je co zlepšovat, ale zcela upřímně, dnes jsme nemohli udělat vůbec nic. Musíme přijmout fakt, že jsme čelili dost možná nejlepšímu týmu světa, který byl jednoduše o několik tříd nad námi," smířlivě pravil kouč Kodaně Jacob Neestrup.

Reklama