Hlavní obsah

Barceloně hrozí krach! Přežije mezi smetánkou do jara?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Frustrující večer prožila fotbalová Barcelona. Debut v Lize mistrů jako hlavní trenér absolvoval Xavi Hernández při utkání proti Benfice Lisabon, ale odnesl si hořké vzpomínky Bezbranková remíza staví Katalánce do svízelné pozice. Sice jsou druzí ve skupině, ale zatímco portugalský rival hostí v posledním utkání skupiny neškodné Dynamo Kyjev, Xaviho výběr nastoupí na hřišti neohroženého Bayernu Mnichov.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Xavi Hernández na lavičce Barcelony.

Článek

„S největší pravděpodobností budeme muset v Mnichově vyhrát," nastínil Frenkie de Jong, čtyřiadvacetiletý záložník Barcelony nemilosrdný scénář. Kyjev dosud vstřelil jediný gól v pěti zápasech, takže očekávat jeho bodový úspěch v Lisabonu při posledním dějství skupiny by bylo poněkud bláhové. A pokud skutečně Benfica vyhraje, Barceloně nebude stačit z Mnichova bod, protože by ji následně vyřadily horší vzájemné zápasy!

„Jsem optimista a nemám strach, protože našemu výkonu chyběl jen gól. Hráli jsme opravdu dobře. Navíc je zpátky Dembele. Je to vítěz, který dělá rozdíl v ofenzivě," prohlásil Xavi Hernández, trenér Barcelony.

Nutno podotknout, že nebýt skvělého brankáře Marca-Andrého ter Stegena, Barcelona smutnila už v úterý večer. Jen jeho brilantní zákrok proti Jeremčukovi, a následně neschopnost Seferoviče nepřinesly Barceloně porážku.

Katalánský tým sice předvedl sebevědomý, odvážný a atraktivní fotbal, jenže to platilo po pokutové území. Ve finální fázi byl Xaviho tým poněkud bezzubý. A ani na druhý pokus pod taktovkou nového trenéra neskóroval ze hry, protože víkendové vítězství 1:0 nad Espaňolem přišlo z pokutového kopu.

Však také největší španělská média nešetřila kritikou. „Memphis Depay vypadá jako fantastický útočník. Ale není. Je to skvělý hráč, ale není fotbalistou, který může táhnout Barcelonu. V roli pomocníka ostatních bude dobrý, nikoliv v roli tahouna," kritizuje nizozemského fotbalistu Marca v obavě o budoucnost Barcelony v Lize mistrů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fotbalisté Barcelony vyhráli ve španělské lize derby s Espaňolem. Rozhodl z penalty Depay.

Naposledy v sezoně 2000/01 totiž nedokázala Barcelona postoupit ze skupiny nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Každou další účast přetavila v postup do vyřazovací fáze. Přitom pouze v sezoně 2003/2004, kdy hrála Pohár UEFA, chyběla v osudí.

„Ale já jsem na tým hrdý. A jsem optimista. Děláme vše, abychom byli lepší a vyhrávali. Důležité je, že máme šance. Až je začneme proměňovat, budeme v pohodě," nepochyboval Xavi Hernández, že Barcelona mezi klubovou smetánkou starého kontinentu bude figurovat i po zimní přestávce.

Reklama

Související témata: