Hlavní obsah

Čas na vykoupení. Karius si zachytá Ligu mistrů poprvé od zpackaného finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

26. květen 2018. Datum, které mu změnilo kariéru. Brankář Loris Karius tehdy coby jednička Liverpoolu dvěma minelami ve finále Ligy mistrů doslova daroval titul Realu Madrid. Od té doby se v milionářské soutěži již nepředstavil. Tedy prozatím. Podle dostupných informací to vypadá, že právě Karius bude stát v brance Newcastlu United v souboji s AC Milán. A půjde zase o hodně, neboť oba týmy ještě pomýšlejí na postup ze skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Loris Karius se rozchytává před utkáním Premier League.

Článek

Kariusova fotbalová cesta se až do nešťastného souboje s Realem vyvíjela takřka ideálně. Přes německou Mohuč se dostal do Liverpoolu, jemuž při své druhé sezoně na Anfield Road pomohl probojovat se až do finále Ligy mistrů. Bylo mu tehdy čtyřiadvacet a vypadalo to, že v brance anglického velkoklubu, případně jiného slavného celku, jej bude fotbalová veřejnost vídat ještě nějaký ten pátek.

Jenže dvě hrubky, které byly zřejmě zapříčiněny i utrpěným (a později odhaleným) otřesem mozku, v jeho kariéře zavinily zatraceně bolestivý pád na dno. Nyní je Karius ve třiceti letech pouze trojkou v hierarchii Newcastlu, kouká na záda dvojici Nick Pope – Martin Dúbravka.

Proč by tedy v klíčovém souboji s milánským AC, při němž jeho celku vítězství může zaručit postup do osmifinále Ligy mistrů, vůbec měl dostat šanci? Odpověď je jednoduchá. Angličan Pope se kvůli poraněnému ramenu vrátí na trávník nejspíše až na přelomu února a března, volba by tedy za běžných okolností padla na exsparťana Dúbravku. Ani on ale není zdravotně v pořádku, na předzápasovém tréninku chyběl. Spekuluje se, že na vině jsou problémy se zády.

„Můžete si o tom myslet, co chcete,“ mlžil ohledně stavu Dúbravky trenér Eddie Howe na tiskové konferenci. Anglická média ale mají jasno. Pokud se nestane zázrak a 34letý Slovák se nedá dohromady, Newcastle vsadí na Kariuse. Moc jiných možností totiž ani nemá, pro start v LM jsou způsobilí jen tři gólmani z akademie (William Brown, Adam Harrison, Aidan Harris), kteří mají společné jedno – disponují téměř nulovými zkušenostmi s dospělým fotbalem.

30letý Němec Karius, jenž v Newcastlu působí od loňského září, už ale jednou podobný scénář zažil. A není tomu tak dávno. Prozatím jediný soutěžní start za Straky zapsal v únorovém finále EFL Cupu proti Manchesteru United. A i přes konečnou porážku 0:2 obstál. Několik velmi dobrých šancí soupeře pochytal, mezi tyče mu směřovalo hned deset střel. „Předvedl několik skvělých zákroků. Může na sebe být hrdý,“ hodnotil tehdy Howe představení Kariuse.

Vše nasvědčuje tomu, že smutný finalista LM z roku 2018 dostane další příležitost se předvést. Další příležitost ukázat, že jeden zpackaný zápas z vás nedělá břídila. A další příležitost na sebe být hrdý. Tedy v případě, že se Dúbravka neuzdraví…

Reklama