Hlavní obsah

Čechova Chelsea nezvládla penaltové drama, triumf v Lize mistrů slaví Manchester

Petr Čech prohrál se svou Chelsea ve středečním finále Ligy mistrů s Manchesterem United po penaltovém rozstřelu. Utkání skončilo po brankách Cristiana Ronalda ze 26. minuty a Franka Lamparda ze 45. minuty nerozhodné 1:1. V prodloužení se branky diváci v moskevských Lužnikách nedočkali a o držiteli trofeje pro vítěze Ligy mistrů musely rozhodnout pokutové kopy, v nichž byli úspěšnější hráči Manchesteru.

Článek

Chelsea se chtěla pokusit oplatit Manchesteru druhé místo z Premier League. Blues ale měli ve finále, do kterého se dostali poprvé v historii klubu, těžkou úlohu. Tým z Manchesteru letos ještě ani jednou neodcházel v nejprestižnější evropské klubové soutěži poražen.

Utkání začaly oba týmy opatrně, mírnou územní převahu si získali hráči Manchesteru. V 19. minutě na sebe upozornil krásnou individuální akcí portugalský mág Cristiano Ronaldo, když zmátl u levé postranní čáry Essiena. Jeho centr na Hargreavese byl ale příliš vysoký.

O čtyři minuty později fauloval u půlící čáry Scholes pronikajícího Makeleleho. Oba hráči si ze střetu odnesli žlutou kartu a Scholes také krvavý šrám v obličeji, kvůli němuž musel být ošetřován v zámezí.

Čecha překonal Ronaldo

Krátce po svém návratu na hrací plochu narazil u pravé postranní čáry míč Wesu Brownovi. Pravý obránce poslal cenr do pokutového území, kde si ho našel Cristiano Ronaldo a umístěnou hlavičkou k tyči překonal Petra Čecha. Pro Ronalda to byla osmá trefa v Lize mistrů, celkově již 42. v sezóně.

Po inkasované brance se Blues vrhli do útočení. Před Ballackem museli míč odvracet Brown a brankář Van der Sar. Hned z následujícího protiútoku ale mohli Rudí ďáblové svůj náskok navýšit. Ronaldo našel v šestnáctce Teveze. Toho ale český brankář Chelsea skvěle vychytal, stejně jako následující dorážku Carricka.

Minutu před koncem první půle měla Chelsea k dispozici nebezpečnou standardní situaci. Ballack ale míč namířil pouze nad branku. O minutu později už se ale fotbalisté z Londýna radovali. Střelu Essiena tečovali Carrick a Ferdinand a míč se dostal k Franku Lampardovi, který před padajícím Van der Sarem uspěl a v poslední minutě první půle vyrovnal.

Drogba nastřelil tyč

První šanci druhé pětačtyřicetiminutovky si vytvořil Essien, který se při rychlém brejku dostal až před pokutové území soupeře, kličkou zmátl vracejícího se Ronalda a Browna a vystřelil. Míč však skončil nad Van der Sarovou brankou.

Chelsea zvyšovala tlak. Ballackova střela skončila mimo, podobně si vedl Terry při své hlavičce po centru z rohového kopu. V 78. minutě se z dálky do míče opřel Didier Drogba, jeho pokus orazítkoval tyč branky Manchesteru.

V 87. minutě vystřídal Ryan Giggs Paula Scholese. Velšský záložník si tak připsal 759. start v dresu Manchesteru a překonal rekord legendárního Bobbyho Charltona, jenž v dresu Rudých ďáblů odehrál o jeden zápas méně.

Drogba vyloučen za facku Vidičovi

V devadesáti minutách již další branka nepadla a zápas se prodlužoval. V tom se do skvělé příležitosti uvnitř pokutového území dostal Lampard. Anglický reprezentační středopolař nastřelil ve stoprocentní příležitosti jen břevno. Na druhé straně mohl skórovat Giggs, kterému naservíroval míč do běhu Evra. Míč ale skvěle vyrazil hlavou Terry.

Ve 115. minutě dostal křeč v pokutovém území Chelsea Carvalho, Čech zakopl míč. Tevez poté vrátil míč až k rohovému praporku a hnal své spoluhráče do presinku. To rozladilo hráče Chelsea, vznikla strkanice mnoha hráčů, ve které dal Drogba facku Vidičovi. Toho následně musel uklidňovat Terry, útočník z Pobřeží slonoviny ale viděl za své chování červenou kartu a byl vyloučen.

Po 120 minutách slovenský rozhodčí Michel ukončil prodloužení a o vítězi celé Ligy mistrů se muselo rozhodnout až v pokutových kopech. V těch byli úspěšnější fotbalisté Manchesteru. Nejdříve sice neproměnil Ronaldo, v páté sérii se ale mýlil Terry a v sedmé svou penaltu neproměnil Anelka.

Finále Ligy mistrů
Manchester United - Chelsea 1:1 (1:1), 6:5 na penalty.
Branky: 26. Ronaldo - 45. Lampard, rozhodující penalta Giggs.

Reklama

Související témata: