Hlavní obsah

Český záložník o čerstvé zkušenosti s Helsinkami: Plzeň je jasný favorit, měla by postoupit!

Chybělo málo, aby se ve středu postavil proti Plzni v úvodní duelu 2. předkola Ligy mistrů s RFS Riga namísto Helsinek. Záložník Petr Mareš sahal s lotyšským mistrem po postupu, v odvetě přihrál na druhý gól, nemýlil se v penaltovém rozstřelu. Dál šel ale soupeř. Čerstvou, byť bolestnou, zkušenost s Finy teď dává ve prospěch Viktorie.

Foto: RFS Riga

Český záložník Petr Mareš v dresu RFS Riga.

Článek

Jak střet Plzně s Helsinkami vidíte?

Když vezmu naše dvojutkání s Helsinkami, Viktorka je pro mě jasný favorit. Měla by postoupit.

Soupeř na vás neudělal velký dojem?

Hráli jsme s nimi v zimě přátelák, porazili jsme je dva nula. Možná vycházeli z toho zápasu, protože nás až překvapili, jak defenzivně hráli. Spoléhali výhradně na Murila, který jim dělá veškerou hru, všechno hrají přes něj. Brazilec je nejnebezpečnější hráč Helsinek. Hrozbou je pak i extrémně rychlý Browne na pravé straně.

V čem může Plzeň soupeře trefit?

Šance pro Plzeň je na krajích. Finský tým má celkově velké problémy se zabíháním za obranu, má tam díry. Tohle by měla být hlavní zbraň Viktorky.

Měli jste na Murila speciální plán?

Míče si navádí do strany na levou nohu, sype do šestnáctky centry na vysokého útočníka Raduloviče. Plus má výborné standardky. Ve hře jsme ho docela eliminovali zdvojováním, bohužel ze standardky nám dal gól.

Kontaktovala vás Plzeň ohledně informací?

Po prvním zápase jsem před stadionem mluvil s asistentem Markem Bakošem a se sportovním ředitelem Danem Kolářem. S Markem jsem v kontaktu dál. Poprosil jsem videoanalytika RFS, jestli by poskytl Plzni materiál, který jsme měli na přípravu na Helsinky. Marek od něj dostal všechno, co chtěl.

V nadsázce, na nadcházející dvojzápas jste v roli člena realizačního týmu Plzně.

(směje se) Jde o český pohárový koeficient, budu rád, když Plzni tohle pomůže.

Jaké podmínky na Plzeň ve finské metropoli čekají?

Jediné, co ji může překvapit, je umělka. Kropí ji dvě hodiny před zápasem, před rozcvičkou, po rozcvičce, těsně před výkopem. Povrch je hodně rychlý. Peklo tam Plzeň nečeká, na nás přišly čtyři tisíce diváků. Jen za brankou byl malý kotlík, lidé spíš jen sledovali zápas.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský Ondřej Mihálik (vlevo) oslavuje s Matejem Trusou gól vstřelený Slovanu Bratislava.

V RFS působíte od ledna 2021. Za tu dobu jste si jistě udělal obrázek o lotyšské lize, která je v Česku podceňovaná. Právem?

Po losu druhého předkola jsem četl reakce lidí na českých webech. Podle nich je prý lotyšská liga na úrovní třetí české. I proto jsem moc chtěl postoupit a zahrát si s Plzní, aby český divák viděl, že nejsme tak špatní, jak si myslí. Před rokem jsme v předkole vyřadili Puskás celkově pět nula, s Genkem jsme vypadli o gól. S RFS bychom se v české lize rozhodně neztratili.

V zimě vám končí smlouva s RFS, zůstanete nebo zvažujete návrat do české ligy?

Chtěl jsem se vrátit už v létě, kdy o mě stál trenér Svědík ze Slovácka. RFS chce ale postoupit do skupiny Konferenční ligy, přestup nedopadl. Vedení přišlo s návrhem prodloužení smlouvy, která by se automaticky prodloužila na dva roky. Ale řekl jsem, že se spíš s rodinou vrátíme do Česka. V Lotyšsku se nám narodil syn, máme tříletou dceru, potřebovala by chodit do české školky. Lotyština ani ruština pro ni nejsou úplně ideální jazyky.

Reklama

Související témata: