Hlavní obsah

Plzeň odletěla do Helsinek. Jestli jsme favoriti? S tím slovem bych byl opatrný, varuje Horváth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň nabrala v úterý dopoledne kurz Helsinky, kde ve středu večer s místním HJK rozehraje 2. předkolo Ligy mistrů. Dvojzápas s finským šampionem je pro Viktorii nejdůležitějším za poslední dekádu, vzhledem k ne zcela ideální finanční kondici klubu nutně potřebuje hrát základní skupinu některého z evropských pohárů. Postup přes HJK by jí dal jistotu minimálně Konferenční ligy.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Plzně během přípravného utkání se St. Truiden.

Článek

„Všichni víme, o co hrajeme. Chceme do pohárové Evropy a tomu jsme podřídili všechno," prohlásil před odletem do Helsinek asistent Pavel Horváth. „Tři roky jsme nebyli v Evropě, což je pro Plzeň dlouhá doba. Za každou cenu musíme postoupit do skupiny, to je jasný cíl. Když nezvládneme tenhle dvojzápas, možná nejdůležitější v sezoně, můžeme nás to hodit do krize," doplnil záložník Jan Kopic.

V plzeňské výpravě nechybí kapitán Lukáš Hejda, který si na nedávném soustředění v Rakousku pochroumal kotník. Pro středeční duel by ale měl být k dispozici. „Myslíme si, že Lukáš je připravený. Kdybyste se ptali jeho, asi vám řekne, že trénoval na umělce, což je super," narážel Horváth na fakt, že utkání se bude hrát na umělé trávě, což může být výhoda pro HJK.

„Nevím úplně, v jakém stavu umělka je. Viděl jsem ji v televizi, vypadá z dálky stejně jako ta naše, na které jsme měli v pondělí trénink. Současná generace hráčů byla na umělce přes zimu poměrně často, je otázka pár minut, než si na to zvyknou. Jasně, nejde o klasickou trávu, ale pro nás jde jen o jeden zápas," podotkl Horváth, který byl jako hráč známým odpůrcem umělého povrchu. „Hrálo se mi na umělce hrozně, je to úplně jiný sport. Trpí kolena, záda, kotníky," dodal plzeňský asistent.

Finsko není fotbalová země, tamní kluby díru do Evropy nedělají. Přijímá Plzeň roli favorita? „Půjde o dvojzápas proti soupeři, se kterým jsme nikdy nehráli. Byl bych ale se slovem favorit opatrný. Šance na postup možná máme větší," uvedl Horváth.

Po příletu do Helsinek čeká viktoriány transfer do hotelu, vpodvečer pak na stadionu HJK absolvují předzápasový trénink. Středeční utkání začne v 18 hodin, přímý přenos vysílá ČT sport, podrobnou online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: