Hlavní obsah

Dojatý Bílek: Tohle je prostě pecka! Jsem rád, že můžu trénovat bandu bojovníků, kteří se nikdy nevzdávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak, jako fanoušci Plzně zvěčnili na obřím předzápasovém choreu majitele Viktorie Adolfa Šádka jako kouzelníka, klidně vedle něj mohli přidat podobiznu trenéra Michala Bílka. Během 15 měsíců stvořil z Plzně s pomocí svých asistentů tým s vítěznou mentalitou, který dokráčel až do základní skupiny Ligy mistrů.

Málem jsem s trénováním skončil, přiznává Michal Bílek. Teď je to ale pecka!Video: Sport.cz

 
Článek

„Je to obrovský úspěch, dosáhli jsme toho, o čem jsme snili," rozplýval se Bílek po úterní vítězné odvetě play off Ligy mistrů s Karabachem (2:1).

Musíte zadržovat slzy, nebo si užíváte euforii?

Mám obrovskou radost. Předkola jsme zvládli výborně, vyhráli jsme pět ze šesti zápasů a jeden remizovali. Postup do Ligy mistrů je zasloužený.

Zatím můj nejdůležitější gól, má jasno Jan Kopic. Soupeře ochromilVideo: Sport.cz

Co vám běželo hlavou, když sudí ukončil odvetu s Karabachem?

Spadlo ze mě trochu napětí. Byla to nádherná chvíle. Uvědomil jsem si, že budeme hrát Ligu mistrů, což se nepoštěstí každý rok.

Je to pro vás na klubové úrovni největší úspěch?

Těžko soudit. Ligový titul je obrovský úspěch, postup do Ligy mistrů také. Pro mě byl ale i úspěch, když jsme se zachránili s Blšany. Ale jo, tohle je nejvíc na klubové úrovni. Vyhrát ligu a pak se dostat do základní skupiny Champions League je prostě výjimečné.

Výsledek 2:1 bychom si měli nechat patentovat, smějí se VIktoriániVideo: Sport.cz

Prozradíte, co vám bezprostředně po utkání říkal majitel Viktorie Adolf Šádek?

Bylo tam nějaké poděkování, víc si už nevzpomínám. Pan Šádek byl šťastný jako všichni kolem. Když jsem viděl hráče i kolegy trenéry, jak jsou nadšení, měl jsem krásnej pocit. Tohle je prostě pecka.

Když jste před více jak rokem do Plzně přicházel, napadlo vás, že se může stát něco takového?

Pochopitelně ne. V mém prvním zápase jsme prohráli na Spartě, následně jsme dostali tři góly s Pardubicemi. Ale už ke konci předminulé sezony jsme se zvedli, a ta uplynulá byla úžasná. Zažijeme Ligu mistrů, tohle opravdu předčilo všechna očekávání. Jsem rád, že můžu trénovat tuhle bandu bojovníků, kteří se nikdy nevzdávají. Za takovou práci si Ligu mistrů zaslouží.

Koho byste si přál do skupiny?

Vůbec takhle nepřemýšlím. V Lize mistrů jsou takoví velikáni, že ať dostaneme kohokoliv, bude to skvělý klub.

Jak úspěch oslavíte?

Kluci mají ve středu volno, ale myslím, že spousta z nich přijde a bude se dávat dohromady po zápase. Na nějaké delší oslavy není čas, v sobotu hrajeme ligu. Dáváme jí stejnou váhu jako pohárům, nechceme nic podcenit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují vítězství a postup do hlavní fáze Ligy mistrů.

Je pro vás postup do Champions League satisfakcí za někdejší období na lavičce národního týmu, během kterého jste byl pod obrovskou kritikou?

Během angažmá u reprezentace jsem nezažíval úplně nejlepší chvíle. Po něm jsem váhal, jestli ještě mám trénovat. Atmosféra vůči mně byla velmi negativní. Pomohlo mi moc angažmá ve Zlíně, dostal jsem zase do fotbalu chuť. Všechno vyvrcholilo báječným úspěchem v Plzni. Že jsem se vrátil zpátky, vděčím Zlínu. Kdyby nabídka od něj nepřišla, sám nevím, kam by se ubíraly moje kroky. Možná bych už netrénoval.

Díky postupu do Ligy mistrů přistane v klubové pokladně od UEFA více než 400 milionů korun. Budete ještě posilovat kádr?

Nedojde k výrazným změnám. Nicméně nevylučuju, že menší pohyb v kádru nastat může.

Reklama