Hlavní obsah

Emotivní chvíle. Měl jsem na krajíčku, přiznává Koller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V černožlutých barvách odkopal pět sezon, získal německý fotbalový titul. V Borussii Dortmund na českého útočníka Jana Kollera rozhodně nezapomínají, což se opět potvrdilo ve středu při utkání Ligy mistrů s AC Milán. „Hodně emotivní chvíle,“ popisuje Koller pro Sport.cz moment, kdy zaplněný Signal Iduna Park začal vyvolávat jeho jméno.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Jan Koller se před utkáním Dortmundu s AC Milán dočkal potlesku zaplněného stadionu.

Článek

„Musím říct, že trochu ano,“ odpovídá na otázku, zda v tu chvíli neměl trochu na krajíčku. Akorát dělal na ploše rozhovor pro klubovou televizi. „Fanoušci si mě vyvolali, nečekal jsem to. Hodně emotivní chvíle a moc si vážím toho, že na mě lidé nezapomněli,“ usmívá se Koller.

Hned ve své první sezoně po přestupu z Anderlechtu (2001/2002) pomohl slavnému německému klubu k zisku titulu. Celkem za Borussii odkopal pět ročníků, vstřelil v nich napříč všemi soutěžemi 79 branek a na dalších 32 nahrál.

S Dortmundem stále udržuje blízký vztah. „Když žádám o lístky, tak mě takto využijí, mám tam stále povinnosti, protože jsem součástí týmu legend. Jezdíme po světě hrát zápasy a propagovat klub,“ vysvětluje s tím, že utkání s AC Milán si vybral po vylosování základních skupin Ligy mistrů sám.

K tomu se pak nabalily mediální povinnosti, dělal například i živé vstupy pro Nova Sport. Nad vším ale zvítězil výše popsaný moment. „Opravdu jsem to nečekal, navíc v takové kulise a před takovým zápasem,“ říká muž, jenž v březnu oslavil padesátiny.

Už takovou radost neměl jak z výsledku (0:0), tak hlavně z předvedené hry. Z Dortmundu zamířil v létě do Realu Madrid Jude Bellingham, což je podle Kollera zejména v ofenzivní části zatím hodně znát.

„Velké odchody jsou každý rok. Vyhlédnou si a vypiplají talenta, kterého pak prodávají dál. Začátek sezony není takový, hlavně herně to skřípe. Mají před sebou hlavně v útočné fázi hodně práce. Hodně to ovlivnil i ztracený titul v posledním kole, někteří hráči nejsou psychicky na takové výši jako na konci minulé sezony,“ myslí si Koller, historicky nejlepší reprezentační střelec.

Samozřejmě stále také bedlivě sleduje Spartu, s níž slavil ligový titul v sezoně 1994/1995 a rok později také domácí pohár. Letenští bojují aktuálně v Evropské lize, ve čtvrtek padli 1:2 na půdě španělského Betisu.

„Škoda. Začali výborně, první poločas hráli velmi dobře, druhý byl bohužel horší. Spíše to bylo zlepšenou hrou Betisu. Jeho hráči se dostali do tempa, už před utkáním byli favorité, navíc hráli doma,“ hodnotí Koller.

Foto: Profimedia.cz

Jan Koller se před utkáním Dortmundu s AC Milán dočkal potlesku zaplněného stadionu.

Spartu teď v základní skupině čekají dva střety s Glasgow Rangers. Nejprve 26. října doma, následně 9. listopadu venku. Fanoušek si jistě vzpomene na vzájemné duely z roku 2021 rovněž ze skupiny Evropské ligy. Letná plná dětí či fotbalista Rangers Glen Kamara, známý z kontroverze se slávistou Ondřejem Kúdelou.

„Po těch incidentech z minulosti to bude vyhrocené. Navíc si myslím, že se bude rozhodovat o postupu ze skupiny. Věřím, že Sparta hlavně doma utkání zvládne, v Glasgow to bude hodně bouřlivé. Má však kádr na to, aby postoupila,“ věří Koller.

Více než dvoumetrový čahoun je také ambasadorem MOL Cupu a v pátek byl tradičně jedním z hlavních aktérů losování osmifinále. Spartě přisoudil výjezd ven. Buď na půdu třetiligového Kolína, nebo do Ďolíčku na Bohemians.

„Jestli Bohemka zvládne zápas v Kolíně, bude to asi nejzajímavější z osmifinálových střetů. Navíc právě v Ďolíčku. Koukal jsem do kalendáře a nechtěl bych si zápas nechat ujít,“ podotýká Koller.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.