Hlavní obsah

Fábregas konejšil Rosického. Sparta má působivý tým, vyzdvihl šampion

Praha

Staré přátelství ani nesmiřitelný vzájemný souboj nerozdělil. Na léta společně strávená mezi Kanonýry dodnes nezapomínají. Tomáš Rosický vydržel v Arsenalu o pět let déle než Cesc Fábregas, s fotbalem ovšem dříve skončil. Jeho přítel byl samozřejmě ve výběru světa u toho, když se Rosa na Letné s kariérou dojemně loučil. Jako sportovní ředitel Sparty už neobouvá kopačky, zatímco španělský šampion stále kope za Monako. Zápolení o postup do play off Ligy mistrů jasně ovládl favorit, teď narazí na Šachtar Doněck.

Foto: sparta.cz

Cesc Fábregas a Tomáš Rosický, dva staří kamarádi se setkali pod knížecím erbem...

Článek

Arsenal, Barcelona, Chelsea, teď Monako. Dva tituly mistra Evropy, jeden mistra světa. Kariéra jako zvon.

Ze starého přátelství jde samozřejmě o diplomacii a slušnost, přesto pochvala od takové hvězdy potěší.

„Sparta má působivý tým. Dostala se do 3. předkola, protože si to zasloužila. Hrají velmi agresivní, přímý a náročný fotbal. Po celém hřišti chodí do soubojů jeden na jednoho," vyzdvihl Cesc Fábregas na tiskové konferenci po odvetě, v níž jeho tým domácí výhrou 3:1 zpečetil jasný postup.

Tomáš Rosický se synemVideo: Sport.cz

„Odvetu jsme nezačali dobře. V prvním poločase nás mohli potrestat ze dvou nebo tří šancí. Tohle je úroveň Ligy mistrů. Spoluhráčům říkám, že francouzská liga je jedna věc, ale v Lize mistrů je úroveň vždycky vyšší. Uděláte jednu malinkou chybu a soupeř vás hned snadno potrestá. Proto se musíme rychle poučit a zlepšit se," varuje čtyřiatřicetiletý Fábregas.

Přidal se také Kovač

Na adresu vyřazeného týmu však přistál ještě další kompliment.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Monaka Niko Kovač a Ruben Aguilar během utkání na Spartě.

„Sehráli jsme dvě náročná utkání, zvlášť to venkovní. Sparta vysoko presuje, velmi dobře napadá a fyzicky je velmi silná. Viděli jsme data po zápase v Praze, i když fyzicky jsme na tom byli lépe. Líbí se mi styl jejich hry. Podle mě se jim bude v sezoně dařit," předpovídá trenér Niko Kovač.

„Sparta se Slavií jsou největšími favority na titul, možná do toho promluví Plzeň. Teď je čeká základní skupina Evropské ligy stejně jako v minulé sezoně, v níž hráli s Lille nebo AC Milán. Myslím, že si v ní povedou dobře. Stejně jako všechny ostatní týmy, s nimiž jsme hráli, budu sledovat i Spartu," prokazuje znalost českých poměrů devětačtyřicetiletý Kovač, někdejší hráč i trenér chorvatské reprezentace a Bayernu Mnichov.

Monako se na rozdíl od Sparty může těšit na další velké lákadlo. Ligové duely s Paris St. Germain a jeho hvězdnou posilou Lionelem Messim.

„Protože jsem z Barcelony, bude pro mě složité sledovat ji bez Lea, ale takový je život. Jsem rád, že je Messi v Paříži. Kvalita Ligue 1 se jeho příchodem zvedne. Všichni spoluhráči se mě na něj hodně ptají. Moc se těší, až si proti němu zahrají. Zároveň je to pro nás výzva. Nemůžu se dočkat, až si proti Paříži zahrajeme. Těším se víc než v minulé sezoně," usmívá se Fábregas.

Reklama

Související témata: