Hlavní obsah

Fanoušci se v Lize mistrů vysmívali smrti královny. Televize se musela omluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý na Ostrovech sdílí smutek za zesnulou britskou královnu Alžbětu II. Fanoušci Celtiku Glasgow vyvěsili během utkání 2. kola fotbalové Ligy mistrů proti Šachtaru Doněck (1:1) transparenty, které urážely britskou monarchii a vysmívaly se smrti panovnice. Vzkazy se objevily ve vysílání televize BT Sport, která se za jejich odvysílání divákům omluvila. Středečnímu duelu, který se hrál na neutrální půdě v Polsku, ani nepředcházela minuta ticha, jak tomu bylo na ostatních zápasech Champions League s účastí ostrovních klubů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Fanoušci Celtiku Glasgow přicestovali v hojném počtu do Polska k utkání 2. kola Ligy mistrů s Šachtarem Doněck.

Článek

V úterý v Lisabonu, pak ve středu v Londýně, Manchesteru a v Glasgow na stadionu Rangers. Tam všude se před výkopem památka zesnulé panovnice Alžběty II. uctila minutou ticha, ceremoniálem nebo speciálním fanouškovským choreem.

Na Stadionu Polské armády během utkání Celtiku s Šachtarem panovala ale v části ochozů nálada odlišná. Hráči měli sice na rukou černé pásky, pořadatelé se ale rozhodli minutu ticha před úvodním hvizdem raději nevyhlašovat. Měli k tomu dobrý důvod, ticho by nejspíš přehlušil pískot, jak posléze dokázaly i vzkazy v kotli Celtiku.

Příznivci glasgowského celku vyvěsili transparent s nápisem „jebat korunu" a „Litujeme tvé ztráty, Michaele Fagane" v narážce na známý skandál psychopata, který se v roce 1982 vloupal do královniny ložnice.

Fanoušci Celtiku Glasgow jsou svým odmítavým postojem k britské monarchii dobře známí. Příznivci zelenobílých se hlásí ke katolické církvi, na rozdíl od jejich městských rivalů z Rangers, hlásících se k tradičnímu ostrovnímu protestanství.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.