Hlavní obsah

Nebylo mu přáno! Polák neproměnil dvě penalty, brankářský veterán chytal i obličejem

Kuriozita, která se jen tak nevidí. Ve středečním duelu Ligy mistrů mezi Rangers a Neapolí se o ni postaral polský záložník Piotr Zieliňski. Středopolař italského mužstva totiž během několika desítek vteřin neproměnil dva pokutové kopy, ve druhém případě se jednalo o opakování penalty. Na výhře Neapole 3:0 to nakonec vliv nemělo.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Polský záložník Piotr Zieliňski si dvakrát nepřišel na brankáře Allana McGregora.

Článek

Zatímco první poločas branku nenabídl, druhá pětačtyřicetiminutovka byla o poznání záživnější. Bohužel pro domácí byla většina situací k radosti favorita z Itálie. Krátce po změně stran přišel hned dvojitý trest, neboť domácí zadák James Sands nejen, že zavinil penaltu, ale dokonce se po druhé žluté kartě musel předčasně pakovat do sprchy.

Neapol tak měla jedinečnou příležitost ujmout se vedení. K exekuci penalty se postavil polský špílmachr Piotr Zieliňski, jehož ránu k levé tyči dokázal fantasticky zlikvidovat brankářský veterán Allan McGregor. Po následné dorážce sice hosté slavili, sudí ale nechal pokutový kop kvůli předčasnému vběhnutí hostujícího Mattea Politana do šestnáctky soupeře opakovat.

Výsledek byl stejný. Znovu se k penaltovému puntíku postavil osmadvacetiletý Polák, stejný směr střely ale i tentokráte zlikvidoval hrdina v domácí svatyni McGregor. Jak prokázaly opakované záběry, skotský brankář pokutový kop zneškodnil svým obličejem. Fanoušci Rangers byli ve varu, následné minuty jim moc radosti ale nepřinesly.

O pouhých osm minut později byla totiž nařízena další penalta, kterou si tentokráte vzal na starost Matteo Politano, jenž svému polskému kolegovi ukázal, jak se pokutový kop má zahrávat. Rána k pravé tyči, na kterou McGregor div znovu nedosáhl. Neapol se následně prosadila ještě dvakrát a do Itálie odvezla vítězství 3:0.

Zieliňski se sice gólově neprosadil, přesto podle hodnocení italského tisku patřil k nejlepším na hřišti. „Dvakrát nedal penaltu a jednou div nerozdrtil brankovou konstrukci. Hodnocení tím sice trpí, přesto zůstává pozitivní. Dařilo se mu zakládat rychlé útočné akce, které mnohdy byly nebezpečné," hodnotí například server Tuttonapoli, který polského záložníka ohodnotil známkou 7.

Reklama