Hlavní obsah

GLOSA: Sundat v klíčovém duelu nohu z plynu? Sparta si řekla o malér sama

Chcete se poučit, jak ztratit ideálně rozehraný zápas? Zeptejte se na Letné. Po lekci ve Vídni mohou fotbalisté pražské Sparty vyprávět. Jednobrankové vedení po prvním poločase ještě nic neřešilo, bylo však zasloužené a dostalo nervózního soupeře tam, kde ho Vrbův tým potřeboval mít. Je nepochopitelné, že po přestávce Sparta sundala nohu z plynu. V tak důležitém klání!

Foto: sparta.cz

Fotbalisté Sparty před duelem s Rapidem ve Vídni.

Článek

Vrchol bude hned na začátku, od Rapidu se odvine sezona, uvědomovali si před prvním duelem.

Cesta do Ligy mistrů je dlouhá a náročná, Sparta by musela vyřadit celkem tři protivníky, jejichž kvalita by se strmě stupňovala. Poklad čítající přibližně 400 milionů korun je ještě daleko.

Hned proti Rapidu ovšem také jde o slušný balík. Vítěz dvojutkání, který v dalším předkole vyzve Monako, si zajistí minimálně účast ve skupině Evropské ligy. A tedy jistých přinejmenším 93 milionů korun.

První poločas hráli chlapci v rudých dresech tak, jak důležitost druhého předkola vyžaduje. Po přestávce ovšem polevili. Sami podali soupeři pomocnou ruku. Rapid byl sice při losu nejpříjemnější volbou, tak mizerný, aby se nabízené šance nechopil, ale přece není.

Sparta chybí v Lize mistrů od podzimu 2005. Do její kvalifikace se vrací po pěti letech a sedmi neúspěšných pokusech v řadě. Byla na dobré cestě rozhodnout již ve Vídni, jenže nemístnou marnotratností si sama řekla o malér.

Z Vídně měla přivézt mnohem lepší výsledek než porážku 1:2. V případě domácí výhry 1:0 by už podle nových pravidel nerozhodoval gól vstřelený na hřišti soupeře, muselo by se prodlužovat.

Přesto je před odvetou dál všechno otevřené. Trenér Vrba má za sebou historii úspěchů zahrnující i kvalifikaci Ligy mistrů. K dalšímu má dovést Spartu, jen jeden poločas ovšem nestačí.

Pokud chce mužstvo uspět, musí se k odvetě postavit jinak než ke druhé půli ve Vídni.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních jedenáct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: