Hlavní obsah

Jediná šance pro Plzeň? Bayern musí mít den blbec, tvrdí kouč

Tři vystoupení fotbalové Plzně v Lize mistrů měly jednoznačný průběh. Ukázaly, že mezi ní a giganty zeje výkonností propast. Pět gólů dostala v Barceloně, stejně tak před týdnem v Mnichově. Zásadní otázka před středečním domácím duelem s Bayernem zní: je reálné, aby odehrála s německým mistrem lepší partii než v Allianz Areně, nebo jde o sci-fi a bude se zase čekat, kolik branek dostane?

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Leroy Sané (uprostřed) z Bayernu slaví gól vstřelený Plzni.

Článek

„Myslím, že Bayern vyhraje. Ale výsledek nebude pro Viktorku tak nepříznivý. Poučí se z prvního utkání, doma bude trochu odvážnější. Ale je jasné, že rozdíl v kvalitě je značný," říká trenér Luděk Klusáček ve fotbalovém pořadu Přímák na serveru Sport.cz.

Zázraky se ale ve fotbale občas dějí. I totální outsider dokáže favorita zaskočit, přestože pravděpodobnost atakuje nulu. Co by se ale muselo stát, aby Západočeši uhráli s Bayernem bod?

Plzeň nepodceníme, zdůrazňuje Julian Nagelsmann. Chceme mít 12 bodů!Video: Sport.cz

„Tohle je otázka za milion. Prostě vylepšit výrazně základní věci. Být odvážnější, kompaktnější. Aby měla Plzeň šanci na dobrý výsledek, potřebuje dát gól jako první. V Mnichově byl z její strany znát přílišný respekt, i proto vyzněl zápas velice špatně. Věřím, že doma to bude jiné, tam se Viktorka prezentuje dobře proti komukoli," tvrdí bývalý stoper Sparty a české reprezentace Milan Fukal.

Budou hrát proti Bayernu Staněk a Hejda? Rozhodne, jak se budou cítit po tréninku, říká Michal BílekVideo: Sport.cz

Šance pro outsidery bývá tradičně ve druhé polovině bojů ve skupinách, kdy některý ze soupeřů má postup jistý a pošetří opory. To však není případ duelu s Bayernem, který se bude chtít v Doosan Areně významně přiblížit osmifinále nebo si ho dokonce s předstihem zajistit.

„Bayern by musel mít den blbec. Může jít třeba do deseti, inkasovat ze standardky. Proto lidi mají fotbal rádi, neboť výsledek se těžko odhaduje a občas se stane, co nikdo nečeká. Překvapení je spousta. Je ale pochopitelné, že zápas nebude o Plzni, ale o Bayernu," podotýká Klusáček.

Fotbalisté Bayernu v Plzni netrénovali, autobusy je dovezly přímo do hoteluVideo: Sport.cz

Vzhledem ke značnému kvalitativnímu rozdílu má Plzeň zřejmě jen dvě možnosti, jak Bayern „trefit". Buď ze standardní situace, které ovládá, nebo z brejku. „Standardky má Viktorka precizní, dokáže se z nich prosadit, rozhodovat zápasy. Jako teď v sobotu v lize proti Mladé Boleslavi," uvádí Fukal.

Západočeši jdou do druhého utkání s Bayernem za stejné konstelace jako před devíti lety. Také na podzim 2013 ve skupinové fázi Ligy mistrů prohráli v Mnichově 0:5, v Doosan Areně však dokázali držet krok (0:1). Zopakují tento scénář nebo bude na trávníku vládnout znovu Bayern?

Reklama