Hlavní obsah

Liverpool i Real Madrid jdou v Lize mistrů dál

PRAHA

Fotbalová Liga mistrů zná osmičku postupujících. V úterý si postup vybojoval loňský finalista FC Liverpool, ačkoliv po třech odehraných kolech měl na svém kontě pouhé dva body. Mezi týmy, které si zahrají na jaře osmifinále milionářské soutěže nechybí ani Real Madrid. Dalšími postupujícími jsou Chelsea, Schalke 04, FC Porto a Olympiakos Pireus.

Článek

Ve skupině A bojoval anglický Liverpool o další setrvání v soutěži. Poražený celek z loňského finále, který zvítězil v posledních dvou zápasech Ligy mistrů vykročil za třemi body i v souboji na hřišti francouzského Marseille. Již ve třetí minutě měl možnost pokutového kopu, exekuce se ujal Steven Gerrard, jeho střelu brankář vyrazil, ale pouze ke kapitánovi Liverpoolu, který se napodruhé nemýlil. V jedenácté minutě to po trefě Torrese bylo už 2:0. Další úder přišel 3 minuty po změně stran, třetí branku Liverpoolu přidal Dirk Kuyt. Čtvrtou brankou Angličanů v nastaveném čase pečetil postup Liverpool Babel.

Druhé utkání nabídl souboj prvního FC Porta a posledního Besiktase Istanbul, oba týmy však dělily pouhé dva body. Do šaten si vedení o gól odnesli hráči Porta, minutu před koncem první půle se trefil Lucho González. V 62. minutě zvýšil na konečných 2:0 Quaresma, Porto tak nakonec obsadilo první místo ve skupině a v další fázi dostane papírově lehčího soupeře.

S Chelsea postupuje Schalke 

Skupina B nabídla duel mezi německým Schalke 04 a Rosenborgem Trondheim. Lepší výchozí pozici měli Norové, kterým stačilo k postupu uhrát remízu, naopak domácí museli bezpodmínečně zvítězit. Aktuálně sedmý tým německé Bundesligy vidinu postupu přiživil již ve 12. minutě, když se trefil Asamoah, 7 minut poté přidal druhou branku domácích Brazilec Rafinha. Další změna ve skóra přišla ve třiadvacáté minutě, na 1:2 snížil Koné. Na konečných 3:1 pro Schalke uzavřel ještě v první půli Kuranyi, hráči tak mohli slavit postup.

Druhým duelem pak bylo střetnutí mezi londýnskou Chelsea, která již měla zajištěn postup z prvního místa, a Valencií, ta bojovala alespoň o třetí příčku zajišťující jarní boje v Poháru UEFA. V tomto zápase diváci branku neviděli, a to i díky zásluze Petra Čecha, který se po zranění lýtkového svalu vrátil do sestavy Chelsea.

Real překvapení nepřipustil 

Nejnapínavější situace byla ve skupině C. Naději postoupit měly všechny čtyři týmy. Nejlepší výchozí pozici měl Real Madrid, který na své půdě hostil Lazio Řím. Italové potřebovali tři body, aby si zajistili postup, Realu stačila remíza. Bílý balet však od začátku dal jasně najevo, že na remízu hrát nehodlá a tak se skóre zásluhou Baptisty měnilo již ve 13. minutě. Po čtvrt hodině to bylo o dva góly. Mezi střelce se zapsal také nejlepší střelec Ligy mistrů a kapitán španělského celku Raul. Třetí zásah přidal ve 36. minutě Robinho. V 80. minutě snížil na 1:3 Pandev. V nastaveném čase mělo Lazio ještě možnost pokutového kopu, Rocchi ale Casillase nepřekonal.

Ve druhém střetnutí této skupiny přijel na hřiště Olympiakosu bundesligový Werder Brémy, který potřeboval řecký celek porazit, aby si na jeho úkor zajistil postup. Tento záměr však dostal první vážnou trhlinu ve 12. minutě, gólový účet utkání načal domácí Stoltidis. V 70. minutě zvýšil na 2:0 Kovačevič, chvíli nato se podruhé trefil Stoltidis, do další fáze tak postupuje Real Madrid a Olympiakos Pireus.

Skupina A:
Olympique Marseille - FC Liverpool 0:4 (0:2)
Branky: 4. Gerrard, 11. Torres, 48. Kuijt, 90+1. Babel. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 53 000.
FC Porto - Besiktas Istanbul 2:0 (1:0)
Branky: 44. Lucho González, 62. Quaresma. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 40 000.
Skupina B:
Schalke 04 - Rosenborg Trondheim 3:1 (3:1)
Branky: 12. Asamoah, 19. Rafinha, 36. Kuranyi - 23. Koné. Rozhodčí:
Riley (Angl.). Diváci: 53 951.
FC Chelsea - FC Valencie 0:0
Rozhodčí: Gilewski (Pol.). Diváci: 41 139.
Skupina C:
Olympiakos Pireus - Werder Brémy 3:0 (1:0)
Branky: 12. a 74. Stoltidis, 70. Kovačevič. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 33 500.
Real Madrid - Lazio Řím 3:1 (3:0)
Branky: 13. Baptista, 15. Raúl, 36. Robinho - 80. Panděv. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 76 000.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.