Hlavní obsah

O kapku výš ještě chceme, netají plzeňský kouč, že Konferenční liga nemusí být konečnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých patnáct let čekal na chvíli, kdy si znovu zahraje se svým týmem v pohárové Evropě. „Příjemný pocit," přiznával plzeňský trenér Michal Bílek, když se v úterním večeru jeho touha naplnila, neboť Viktoria smetla finského mistra HJK Helsinky 5:0 a zajistila si tím účast v základní skupině Konferenční ligy. Minimálně... „My ale chceme jít ještě o kapku výš," dodal promptně, přičemž se mu hlavou dost možná míhaly vzpomínky na sezonu 2007/08, kdy vedl pražskou Spartu v Poháru UEFA.

Zažili jsme dneska krásný večer, hřálo u srdce trenéra Michala BílkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Helsinky jste nakonec porazili rozdílem třídy, do třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů jste se bez problémů dostali, takže sezona je už teď zachráněná a tlak na vás i hráče je pryč...

Malinké uklidnění účast v pohárové Evropě skutečně přinesla, ale chceme v evropských pohárech bojovat dál.

Malinké? Vždyť jste splnili základní cíl, s nímž jste do sezony vstupovali.

Proto mluvím o určité úlevě. Kdybychom předkolo s Helsinkami nezvládli, byli bychom pod velkým tlakem. Teď máme něco jistého, ale další velká výzva je před námi. A my chceme uspět.

Sestřih zápasu 2. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň - HJK HelsinkyVideo: O2 TV Sport

S Šeriffem Tiraspol to bude ovšem mnohonásobně těžší než s finským soupeřem, kterého jste vyprovodili s debaklem. Vždyť v loňské sezoně hrál základní skupinu Ligy mistrů, kde doslova šokoval senzační výhrou nad Realem Madrid na jeho hřišti.

V minulé sezoně hrál skutečně velice dobře. Má v kádru hodně cizinců, a i když v mužstvu došlo ke změnám, budou to těžké zápasy.

To mluvíte i na základě informací z odvetného zápasu mezi Tiraspolem a Mariborem?

My jsme na odvetě nikoho neměli, takže informace budeme dávat dohromady až z videa.

Přesto věříte, že můžete kvalifikací o Ligu mistrů kráčet dál.

O kapku výš chceme. Jde o velkou výzvu, ale uspět chceme.

Má to ovšem podmínku...

Pochopitelně. Jestliže chceme uspět, musíme podat takový výkon, jako v domácí odvetě s Helsinkami.

Prožívám krásný období v kariéře, těší Jana Sýkoru. Hraje se mi tady skvěle!Video: Sport.cz, FC Viktoria Plzeň

Navíc podpořený výtečnými individuálními výkony Sýkory, Kalvach, Buchy a spol.

Kalvach je náš nadstandardní a velmi důležitý hráč s výbornou kopací technikou, skvělým myšlením a řešením situací, které je pro soupeře nečitelné. Dodává mužstvu klid. I Sýkora podal výborný výkon a byl velice produktivní, což je pro něho jako ofenzivního hráče povzbuzující. Ale i Bucha odehrál velmi dobré utkání. Nechci ale mluvit jen o jednotlivcích, skvěle pracoval celý tým.

Však jste si vysloužili aplaus na otevřené scéně a vás si fanoušci dokonce vyžádali na závěrečnou děkovačku...

Plný stadion, velmi dobrý výkon, spokojenost všech. Úvod sezony nám vyšel, v domácí odvetě měla naše hra velmi dobrou kvalitu, drželi jsme míč, dobře kombinovali, byli jsme i produktivní, dali pět nádherných branek, měli jsme i další šance, které jsme neproměnili. Takhle jsme si to představovali, a i já jsem tudíž spokojený. I proto, že po delší době zase zažiju atmosféru evropských pohárů a krásné zápasy.

Teď budete mí ovšem program pořádně nahuštěný. V sobotu vás čeká start do ligy v Teplicích, hned v úterý první zápas třetího kvalifikačního předkola v Moldávii. Bude teď v úvodu sezony prioritou pokračování úspěšného těžení pohárovou Evropou?

Nepreferujeme ani jednu, ani druhou soutěž. Domácí liga a pohárová Evropa je pro nás na stejné čáře, což už hráči ode mě slyšeli.

Reklama

Související témata: